REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 21 Αυγούστου 2020

JINSA: Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δεν είναι «σύμμαχός» τους – Να στηριχθεί η Ελλάδα

JINSA: Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δεν είναι «σύμμαχός» τους – Να στηριχθεί η Ελλάδα

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην πρόσφατη διπλωματική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προσφέρει επίγνωση για το ποιοι είναι οι αληθινοί σύμμαχοι της Αμερικής, αναφέρει σε άρθρο του στο Newsweek ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, καθώς και νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), Μίχαελ Μακόφσκι.

«Η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ όχι προάγει μόνο τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ, αλλά προσφέρει μια σπάνια στιγμή αποσαφήνισης σχετικά με το ποιοι είναι οι εταίροι της Αμερικής – ποιοι δεν είναι, και ποιοι δεν αξίζουν να είναι», αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη και σημειώνει πως 

Ο Μακόφσκι χαρακτήρισε την «έντονη» απάντηση του Ερντογάν ως ανησυχία για τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι σύμμαχοι και με τις τρεις περιφερειακές χώρες Τουρκία, Ισραήλ και ΗΑΕ. «Οι καταγγελίες του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τη θέση του ανάμεσα στους αντι-Ισραήλ, τους αντι-Αμερικανούς, τους ισλαμιστές και τους ρεβιζιονιστές της Μέσης Ανατολής».

Ο πρόεδρος της JINSA ανέφερε πολλές περιπτώσεις στις οποίες η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της παν-ισλαμικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε οπλισμό και προστασία των τζιχαντιστών στη Συρία και επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν την τουρκική επικράτεια, «εμποδίζοντας» τις προσπάθειες των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τουρκικές στρατιωτικές βάσεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ενώ επιτίθεται στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν το ISIS και προβαίνει σε απειλές εναντίον του Ισραήλ.

«Αυτό το ιστορικό, και ειδικά η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, έχει κάνει τους Αμερικανούς που είναι υπεύθυνοι στη χάραξη πολιτικής να είναι όλο και ποιο επιφυλακτικοί απέναντι στον Ερντογάν», δήλωσε ο Μακόφσκι, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αγορά S-400.

Ωστόσο, συνεχίζει, «το ένστικτο να συμπεριφέρεται ο Ερντογάν ως αξιόπιστος συνεργάτης παραμένει. Η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακόβσκι. «Οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα στραφεί στον Ερντογάν για βοήθεια κια πιο πρόσφατα για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και το Ιράν», συμπληρώνει.

Ο Μακόφσκι πρότεινε οι ΗΠΑ να σταματήσουν την «παλιά συνήθεια» και να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δεν είναι «σύμμαχος των ΗΠΑ», καθώς και ότι η χώρα έχει ιδιαίτερη σημασία, και να συνεργάζεται με αυτήν μόνο όταν τα τουρκικά και αμερικανικά συμφέροντα ευθυγραμμίζονται και όταν κάνει προσπάθειες να ελέγξει την επιρροή της Τουρκίας.

Συνέστησε επίσης την Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Σύρους Κούρδους και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος πολεμά ενάντια στην τουρκική υποστηριζόμενη ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης. 

Ο Μακόφσκι πρότεινε επίσης στην Ουάσινγκτον να μετακινήσει στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει την Ελλάδα στην τελευταία εδαφική της διαμάχη με την Τουρκία. Οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να εξερευνήσει ορυκτά στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα, σημειώνει.

«Το Πεντάγωνο θα πρέπει επίσης να ανακατανείμει ορισμένα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία από την Τουρκία στην Ελλάδα – επίσης σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που έχει δημοκρατία και έναν φιλοαμερικανό πρωθυπουργό – να γίνει σταθμός περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, να υπάρξει ενίσχυση των ελληνικών αμυντικών και υποστήριξη των ελληνικών επιχειρημάτων κατά της Τουρκίας για την αποκλειστική οικονομική ζώνη της», υπογραμμίζει.

Τέλος, ο Μακόφσκι ζήτησε να υπάρξει επίσης ισχυρότερη υποστήριξη των ΗΠΑ στον τουρκικό λαό, «εκφράζοντας την ελπίδα για την επανέναρξη μιας σχέσης ΗΠΑ – Τουρκίας».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube