Weather Icon
Γαλλία , Τουρκία 28 Αυγούστου 2020

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν: «Κόκκινες» γραμμές στην Τουρκία για τη Μεσόγειο – Μόνο αυτό καταλαβαίνει η Άγκυρα

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν: «Κόκκινες» γραμμές στην Τουρκία για τη Μεσόγειο – Μόνο αυτό καταλαβαίνει η Άγκυρα

Ηχηρή παρέμβαση έκανε την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που ανακοίνωσε ότι η χώρα του σκληραίνει τη στάση της με φόντο τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις».

«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν έρχεται στον απόηχο της κατάρτισης από πλευράς Ε.Ε. του καταλόγου με τις προτεινόμενες κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, σε περίπτωση που η τουρκική επιμείνει στη στάση της και δεν αμβλύνει τις προκλητικές κινήσεις αλλά και την επιθετική ρητορική της.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με μια νέα «εμπρηστική» ανακοίνωση, απάντησε στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων πως οι απειλές της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις αποφάσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι «η Ε.Ε. δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκεί κριτική και να απαιτεί από την Τουρκία να τερματίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε δικά της χωρικά ύδατα».

Μέρκελ: Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας
Τη στήριξή της στην Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας θερινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στο Βερολίνο. Το μήνυμα στήριξης του Βερολίνου έρχεται δύο ημέρες μετά τη διπλή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με θέμα την τουρκική προκλητικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι «Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο».

«Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Γι’ αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά την συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι μίλησε μαζί του πολύ εντατικά για τις σχέσεις με Τουρκία, οι οποίες είναι, όπως είπε, πολύπλευρες. «Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube