REAL TIME |

Weather Icon

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις – Σταδιακό άνοιγμα των Βαρωσίων προαναγγέλλει ο Ερσίν Τατάρ

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις – Σταδιακό άνοιγμα των Βαρωσίων προαναγγέλλει ο Ερσίν Τατάρ

Τα Βαρώσια θ’ ανοίξουν σταδιακά ανέφερε ο ψευδοπρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, πριν από τη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» κατά την οποία θα ενημέρωνε για τις επαφές του στην Τουρκία και το τι διημείφθη γύρω από το ζήτημα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στις δηλώσεις του ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι από τις πρώτες μέρες η «κυβέρνηση» είχε δηλώσει ότι θα προβεί σε κινήσεις «που θα αλλάξουν το παιχνίδι», λέγοντας πως εδώ και 46 χρόνια τα Βαρώσια είναι κλειστά και εκεί υπάρχουν ακίνητα που ανήκουν σε βακούφικα.

«Προς την κατεύθυνση εφαρμογής της απόφασης της “κυβέρνησης”, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει η εγκατάσταση σταδιακά», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι οι εργασίες καταγραφής στην περίκλειστη πόλη έγιναν και η νομική πτυχή βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μελέτης.

Το άνοιγμα της τουριστικής παραλιακής περιοχής θα γίνει διεθνές σήμα και κέντρο τουρισμού για την πόλη, είπε.

Ερωτηθείς εάν τα Βαρώσια θα περιληφθούν στο πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης της Αμμοχώστου, ο κ. Τατάρ είπε ότι το σχέδιο βρίσκεται υπό μελέτη στο «τμήμα πολεοδομίας» και χωρίς να απαντήσει ξεκάθαρα ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» έχει όραμα την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Αμμοχώστου και από αυτή την άποψη είναι σωστό αυτό που δήλωσε ο γγ του ΚΕΕ, Ερσάν Σανέρ, πως πρέπει να περιληφθεί στο σχέδιο ανάπτυξης και η περίκλειστη πόλη.

Κουντρέτ Οζερσάι

Στο θέμα των Βαρωσίων αναφέρθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση και ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι είναι η δική του πρόταση για την περίκλειστη πόλη που είχε καταθέσει το 2014 που τώρα τυγχάνει στήριξης.

«Ωστόσο τα Βαρώσια μπορούν ν’ ανοίξουν όχι με λόγια που έχουν κάποιοι αποστηθίσει αλλά με την εμπειρία και τη (σωστή) ενημέρωση». Ο κ. Οζερσάι μίλησε για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση που θα συμβάλει στην οικονομία, θα μειώσει την ανεργία και θα καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης.

Σερντάρ Ντενκτάς

Ο Σερντάρ Ντενκτάς, «βουλευτής» του ΔΚ και υποψήφιος «πρόεδρος» δήλωσε ότι θα ήταν «ζωτικής σημασίας λάθος» το άνοιγμα των Βαρωσίων να μετατραπεί σε θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης κατά την προεκλογική εκστρατεία.

«Ανησυχώ ότι θα χάσουμε το Βαρώσι από ατού στο χέρι μας και θα έρθει ενώπιον μας ως μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση που αρχίσει με ένα λάθος βήμα το σχέδιο του ανοίγματος του Βαρωσιού, το οποίο ετοίμασα προσωπικά τον Ιούλιο του 2017 και παρέδωσα στους αξιωματούχους τόσο της Τουρκίας όσο και της “τδβκ”», ανέφερε ο κ. Ντενκτάς υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού θα ήταν ένα ορθό βήμα και θα ωφελήσει τους Τ/κ, όμως πρέπει να γίνει σωστά. 

H Αμμόχωστος και η Βηρυτός

Εξάλλου, σε σημερινό του άρθρο στην «Κίμπρις» –η οποία και χθες έγραψε για εξελίξεις σαν σεισμό στο Κυπριακό– ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Ακάι Τζεμάλ γράφει ότι οι εργασίες για τα Βαρώσια πρόκειται να ολοκληρωθούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες σε αυτό το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και των «παλιών κατοίκων».

«Την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης -όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας- και της Ελλάδας να αποκλείσουν την Τουρκία και την “τδβκ” από το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν κάνουν βήμα πίσω παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία θα προβάλει το χαρτί των Βαρωσίων. Άλλωστε είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι έπρεπε προ πολλού να είχε ανοίξει η πόλη, που βρίσκεται εντός των συνόρων της “τδβκ”. Μάλιστα λέγεται ακόμα ότι υπήρξε καθυστέρηση μεγάλη πάνω σε αυτό το θέμα», αναφέρει ο Τζεμάλ στο άρθρο του.

Προσθέτει ότι «ειδικά μετά την καταστροφή για άλλη μια φορά της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτού, έχει έρθει ακόμα πιο πολύ σε πρώτο πλάνο τώρα η στρατηγική σημασία του Βαρωσιού, που κάποτε είχε ανοίξει ως εναλλακτική της Βηρυτού και επομένως η στρατηγική σημασία της “τδβκ”».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube