Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Τουρκία 7 Αυγούστου 2020

Η Τουρκία παραμονεύει για μια “Αραβική Άνοιξη”…

Η Τουρκία παραμονεύει για μια “Αραβική Άνοιξη”…

Ανατρεπτικές και απροσδόκητες εξελίξεις βλέπουν σύντομα στενοί συνεργάτες του φέρελπι σουλτάνου της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ο οποίος φιλοδοξεί να αναβιώσει την οθωμανική κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή από τα Βαλκάνια μέχρι το Μαρόκο και τον Περσικό Κόλπο.

Κατά τα δημοσιεύματα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Σουλεϊμάν Σόγλου, σε ομιλία του σε τούρκους αξιωματικούς, ανέφερε πως  η ”Τουρκία θα κυβερνήσει τον κόσμο και θα γράψει ιστορία” και πως ”ο Θεός είναι με τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του”. Ο ίδιος έκανε έκανε λόγο επίσης για ”απροσδόκητες εξελίξεις στην Τουρκία”…

Βλέπε: Συνεργάτες Ερντογάν: H Τουρκία θα κυβερνήσει τον κόσμο – Προβλέπουν σύντομα απροσδόκητες εξελίξεις

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι ήδη ανατρεπτικές τα τελευταία χρόνια καθώς η Τουρκία εγκατέλειψε το Κεμαλικό δόγμα της “πορείας προς δυσμάς” με  επαναφορά φιλοδοξιών αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι φιλοδοξίες αυτές έχουν φέρει την Τουρκία σε μια κατάσταση απομόνωσης καθώς οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν ανταγωνιστικές διαθέσεις προς τα τουρκικά σχέδια συσπείρωσης και εκπροσώπησης των σουνιτών μουσουλμάνων.

Το πρόβλημα με την Τουρκία έγκειται πως βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με την κατάσταση όμως να είναι περίπλοκη και για τις περισσότερες ισχυρές αραβικές χώρες που εμπλέκονται στα σχέδια και τις φιλοδοξίες της Τουρκίας. Το πρόβλημα για τον αραβικό κόσμο έγκειται στη μεγάλη εξάρτηση των οικονομιών του από το πετρέλαιο και την πτώση της τιμής του το 2020.

Η “ασθένεια” του πετρελαίου…

Οι περισσότερες αραβικές χώρες πάσχουν από αυτό που στα οικονομικά ονομάζεται η “ασθένεια” του  πετρελαίου. Τούτο σημαίνει  πως η παρουσία ενός τόσο ισχυρού φυσικού πόρου δημιουργεί ένα είδος “μονοκαλλιέργειας” και εξάρτησης από την διεθνή τιμή του.

Οι χώρες αυτές έχουν δημιουργήσει έναν κρατικό μηχανισμό και ένα σύστημα οικονομικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων τα οποία βασίζονται  στα έσοδα από το πετρέλαιο. Τις καλές μέρες οι δαπάνες εκτοξεύονται ανεξέλεγκτα και μετά τις δύσκολες δεν είναι εύκολο να συρρικνωθούν.

Σύμφωνα με τον Economist η Αλγερία προκειμένου να μην γράφει ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό χρειάζεται να πουλάει το πετρέλαιο που παράγει στην τιμή των 157 δολ. το βαρέλι. Το Ομάν χρειάζεται μια τιμή αντίστοιχα κοντά στα  87 δολ.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube