REAL TIME |

Weather Icon

Η Τουρκία φτιάχνει αγωγό αερίου προς θύλακα του Αζερμπαϊτζάν για να… καλοπιάσει τις ΗΠΑ

Η Τουρκία φτιάχνει αγωγό αερίου προς θύλακα του Αζερμπαϊτζάν για να… καλοπιάσει τις ΗΠΑ

Ο κρατικός φορέας δικτύου αερίου της Τουρκίας BOTAŞ έχει εκκινήσει διαγωνισμό για αγωγό φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό του Ναχτσιβάν, θύλακα του Αζερμπαιτζάν, στα δυτικά της Αρμενίας. Η νέα διαδρομή εφοδιασμού θα περιόριζε τις πωλήσεις φυσικού αερίου του Ιράν στο Αζερμπαϊτζάν και έρχεται καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να επισκευάσει τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στριμωγμένο ανάμεσα στο Ιράν και την Αρμενία και έχοντας μόνο ένα μικρό κομμάτι κοινών συνόρων με την Τουρκία, το Ναχτσιβάν βασίστηκε εδώ και πολύ καιρό στο Ιράν για φυσικό αέριο για οικιακή θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Τουρκία φτιάχνει αγωγό αερίου προς θύλακα του Αζερμπαϊτζάν για να... καλοπιάσει τις ΗΠΑ

Η κίνηση ακολουθεί μια ανακοίνωση από τους προέδρους της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν τον Φεβρουάριο, ότι σχεδίαζαν να παρακολουθήσουν γρήγορα την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος βρίσκεται σε αναμονή από το 2010, όταν υπογράφηκε για πρώτη φορά συμφωνία για την κατασκευή του.

Ο διαγωνισμός της BOTAŞ ζητά τη σχεδίαση ενός αγωγού που τρέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την ανατολική τουρκική πόλη Ιγντιρ, στους πρόποδες του όρους Αραράτ, μέχρι τα σύνορα με το Ναχτσιβάν, ικανό να μεταφέρει περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, κάτι που είναι περισσότερο από τέσσερις φορές την κατανάλωση του θύλακα.

Οι εργασίες σχεδιασμού θα ολοκληρωθούν έως τις αρχές του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι η γραμμή θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να λειτουργεί ήδη από το 2022.

Το Ναχτσιβάν εισήγαγε ιρανικό αέριο στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ Μπακού και Τεχεράνης το 2004, σύμφωνα με το οποίο το Αζερμπαϊτζάν προμηθεύει φυσικό αέριο στην απομονωμένη βορειοδυτική μεθοριακή πόλη του Ιράν, την οποία δεν έχει προμήθεια φυσικού αερίου από το εσωτερικό του Ιράν.

Σε αντάλλαγμα, το Ιράν προμηθεύει το 85% του όγκου αυτού στο Ναχτσιβάν, με το υπόλοιπο 15% να ενεργεί ως τέλος διαμετακόμισης – όροι που το Μπακού επιδιώκει εδώ και μερικά χρόνια να διαπραγματευτεί εκ νέου.

Η προοπτική μιας ανταγωνιστικής γραμμής εφοδιασμού με φυσικό αέριο από την Τουρκία στο Ναχτσιβάν θα μπορούσε να πείσει την Τεχεράνη να είναι πιο επιδεκτική σε μείωση τιμών, αλλά η προγραμματισμένη γραμμή υπόσχεται να έχει ουσιαστικά ευρύτερο αντίκτυπο.

Η Τουρκία εισάγει επίσης ιρανικό αέριο, αλλά αυτή η ροή έχει σταματήσει από τις 31 Μαρτίου όταν μια επίθεση σαμποτάζ, την οποία οι τουρκικές αρχές “φόρτωσαν” στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), και η οποία ανάγκασε το κλείσιμο του αγωγού.

Η Άγκυρα δεν βιάζεται να επισκευάσει τη γραμμή, ισχυριζόμενη ότι η επίθεση είναι “ανωτέρα βία”, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να αποζημιώσει την Τεχεράνη για τυχόν απώλειες.

Η επίθεση του Μαρτίου ήταν σίγουρα ευνοϊκή για την Τουρκία.

Τον προηγούμενο μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη διαθεσιμότητα φθηνού υγρού φυσικού αερίου (LNG) που παραδίδεται από πλοία για να αναγκάσει τους προμηθευτές φυσικού αερίου να μειώσουν τις τιμές τους.

“Αυτό είναι ένα μήνυμα στους υπάρχοντες προμηθευτές αγωγών μας ότι πρέπει να είναι ευέλικτοι”, είπε.

Οι παγκόσμιες τιμές LNG ήταν ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προτού η πανδημία COVID-19 τις αναγκάσει να μειωθούν ακόμα, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία μπόρεσε να αντικαταστήσει το ιρανικό αέριο με το LNG σε ένα κλάσμα του κόστους που χρεώνει η Τεχεράνη.

Και ενώ η απειλή μείωσης των εξαγωγών του Ιράν προς το Ναχτσιβάν μπορεί μόνο να βελτιώσει τη θέση της Άγκυρας στις συνομιλίες με την Τεχεράνη, η δυνατότητα μόχλευσης δεν τελειώνει εκεί.

Η Τουρκία προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να βελτιώσει τις διαλυμένες σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, η οποία με τη σειρά της πιέζει από καιρό την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να περιορίσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς με το Ιράν.

Η προοπτική της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να τερματίσουν ή να περιορίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν σίγουρα θα αρέσει στα γεράκια στη διοίκηση του Τραμπ, ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι από τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένας από τους κύριους προμηθευτές φυσικού αερίου της Τουρκίας. Από τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 18% των τουρκικών εισαγωγών φυσικού αερίου, σε σύγκριση με μόλις το 15% που έρχεται από το Ιράν.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube