Weather Icon
Εξοπλισμοί , Τουρκία 4 Αυγούστου 2020

Η Τουρκία ετοιμάζεται να κατασκευάσει το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς – Θα πετά με μηχανές F-16

Η Τουρκία ετοιμάζεται να κατασκευάσει το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς – Θα πετά με μηχανές F-16

Μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400, η τουρκική κυβέρνηση έριξε το βάρος της στην κατασκευή των δικών της μαχητικών αεροσκαφών. Η πρώτη πτήση του τουρκικής κατασκευής αεροσκάφους, η οποία σχεδιάζεται να γίνει το 2023, θα είναι με τον κινητήρα των F-16.

Ο Temel Kotil, Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Αεροπορίας και Διαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ), δήλωσε: “Θα κάνουμε την πρώτη πτήση με τον κινητήρα του F16 πρώτα, μέχρι να έρθει ο εγχώριος κινητήρας. Για την κατασκευή του πρέπει να χρησιμοποιηθεί τιτάνιο.”

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Milliyet, το μηχανολογικό συγκρότημα που χτίστηκε στην αεροπορική βιομηχανία TAI πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 3 χιλιάδες μηχανικοί θα εργαστούν σε έναν εστεγασμένο χώρο 63 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου θα κατασκευάζονται  τα εγχώρια μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Temel Kotil δήλωσε ότι ένα υπόστεγο αεροσκαφών θα κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα στο εστεγασμένο συγκρότημα, είπε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα σήραγγας αέρα και αστραπής. “Θα δοκιμάσουμε το αεροπλάνο στο έδαφος για να δούμε πώς αντιδρά εάν το χτυπήσει μια αστραπή των 5 εκατομμυρίων βολτ”, δήλωσε ο Kotil. “Δεν πρέπει να αντανακλά τα κύματα. Θέματα όπως αυτό θα εξεταστούν λεπτομερώς”, είπε ο Γενικός Διευθυντής της TUSAŞ.

Ο Kotil δήλωσε ότι η εκπαίδευση των μηχανικών θα γίνει με τέτοιο τρόπο, που να ικανοποιεί τις ανάγκες της κατασκευής του αεροσκάφους, όπου θα χρησιμοποιήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Σημείωσε επίσης ότι για την κατασκευή του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία τιτανίου.

Ο Κότιλ είπε ότι το εγχώριο πολεμικό αεροπλάνο θα βγει από το υπόστεγο στις 18 Μαρτίου 2023, την επέτειο της νίκης του Τσανάκκαλε και συνέχισε:

“Τότε θα είναι έτοιμο για δοκιμές εδάφους. Όταν φεύγει από το υπόστεγο ένα αεροσκάφος, δεν μπορεί να πετάξει αμέσως. Επειδή αυτό είναι το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Οι δοκιμές εδάφους θα διεξαχθούν για περίπου δύο χρόνια. Όταν τελειώσουν οι δοκιμές εδάφους, τότε θα το σηκώσουμε στον αέρα. Όμως και πάλι δεν θα τελειώσει, θα χρειαστούν βελτιώσεις. Θα παραδώσουμε το αεροπλάνο στις ένοπλες δυνάμεις μας με δυνατότητες του F35 το 2029”.

Ο Kotil συνέχισε ως εξής:

“Οποιεσδήποτε δυνατότητες διαθέτει η Lockheed Martin, δημιουργούμε κι εμείς αυτές τις δυνατότητες. Αυτό είναι το πρώτο μας καθήκον. Απαιτούνται πολλά χρήματα. Θα κάνουμε την πρώτη πτήση με τον κινητήρα του F16 πρώτα, μετά θα έλθει ο εγχώριος κινητήρας. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τιτάνιο για την κατασκευή του.”

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube