Weather Icon

Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου και τα επόμενα βήματα

Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου και τα επόμενα βήματα

ΕΙΘΙΣΤΑΙ όπως συμφωνίες μεταξύ κρατών, οι οποίες «ταράζουν» τα νερά, να θεωρούνται ιστορικές. Από την πρώτη στιγμή κατά την οποία έχει ανακοινωθεί η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ, χαρακτηρίσθηκε ιστορική. Περισσότερο ο χαρακτηρισμός αυτός δεν υιοθετείται τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως συναφώς ανέφεραν και οι πρωταγωνιστές, αλλά λόγω της χρονικής συγκυρίας, που έχει επιλεγεί να γίνει. Ενόψει λεπτομερειών της συμφωνίας, που θα γίνουν γνωστές όταν θα δημοσιοποιηθούν, οι όποιες ερμηνείες θα πρέπει να είναι προσεκτικά διατυπωμένες. Επιβάλλεται συνεπώς, πριν από μια συνολική αποτίμηση, να έχουμε και ολοκληρωμένη εικόνα για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διακρατικής συμφωνίας. 

ΠΑΡΟΛΑ αυτά και από τον χάρτη, που έχει δημοσιοποιηθεί, προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να τύχουν αξιολόγησης. Πριν από την «εξέταση» του χάρτη, οφείλουμε να αναφέρουμε πως η συμφωνία έγινε με στόχο να διεμβολίσει, να ακυρώσει το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης. Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, που είναι και υπαρκτά, ενώ το παράνομο μνημόνιο σαφώς και «κατασκευάζει» σύνορα. Τουρκία και Λιβύη δεν «συναντώνται» στη θάλασσα κι αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το αντιληφθεί. Ως προς τον χάρτη, λοιπόν, είναι σαφές πως προκύπτει ότι επήλθε ένας συμβιβασμός, ο οποίος σαφώς και ευνοεί το Κάιρο. Κι αυτό γιατί ήταν η Αθήνα που «καιγόταν» εν πολλοίς για να υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Αν και θεωρούμε πως και η Αίγυπτος είχε και έχει λόγους να βιάζεται. Περαιτέρω, είναι σαφές πως από την τμηματική αυτή συμφωνία αφήνεται εκτός το Καστελόριζο, ενώ κάποια νησιά δεν έχουν πλήρη επήρεια. Θεωρούμε πως αυτή η ελληνική υποχώρηση θα επηρεάσει και μελλοντικές διαπραγματεύσεις που θα διεξαγάγει η Ελλάδα. 

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ είναι σαφές πως η οριοθέτηση -και όχι τυχαία- έγινε προς ανατολικά μέχρι λίγο πριν τον 28ο Μεσημβρινό (27ο 90’’), αφήνοντας -προς το παρόν λένε στην Αθήνα- το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Σημειώνεται συναφώς πως η θαλάσσια περιοχή από τη Ρόδο μέχρι και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφισβητείται από την κατοχική Τουρκία, η οποία την εντάσσει στους επεκτατικούς της σχεδιασμούς. Δεν είναι, συνεπώς, τυχαία που αφέθηκε αυτή η συγκεκριμένη περιοχή εκτός. Το ήθελε, άλλωστε και η Αίγυπτος, όπως φάνηκε και από πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας (2 Αυγούστου 2020).

ΔΕΝ θέλουμε σε αυτή τη φάση και λόγω των κρίσιμων εξελίξεων που βιώνουμε, λόγω της ακραίας και παράλογης συμπεριφοράς της Τουρκίας, να επεκταθούμε επί του θέματος περισσότερο. Είμαστε, ωστόσο, της άποψης πως η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Λευκωσία είναι προ πολλού έτοιμη για το βήμα αυτό και εναπόκειτο πάντα στη διάθεση και την ετοιμότητα εν πολλοίς της Αθήνας. Θεωρούμε πως αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν την τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Μπορεί, όμως, να γίνει και τώρα, συμπληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το παζλ της περιοχής. Αναμένουμε. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube