Weather Icon
Λίβανος 5 Αυγούστου 2020

Η σύλληψη στην Κύπρο μέλους της Χεζμπολάχ με νιτρική αμμωνία το 2015

Η σύλληψη στην Κύπρο μέλους της Χεζμπολάχ με νιτρική αμμωνία το 2015

Στην έκρηξη νιτρικής αμμωνίας αποδίδεται μέχρι στιγμή η τραγωδία στο Λιμάνι της Βυρητού. Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας,  είπε  «Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικής αμμωνίας, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης».

Αξίζει να σημειωθεί πως η  νιτρική αμμωνία είναι χημικό λίπασμα, που χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών. Χθες τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και το Ισραήλ, αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στο περιστατικό αν και τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν εικασίες για έντασης στις σχέσεις των δυο πλευρών. Πάντως στην Κύπρο το 2015 υπήρξε περιστατικό με μέλος της Χεζμπολάχ όπου συνελήφθη να έχει στην κατοχή του νιτρική αμμωνία.

Συγκεκριμένα τον Μάιο 2015 ένα 26χρονο στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ που διέμενε  Λάρνακα συνελήφθη αφού στο σπίτι του βρέθηκαν δυο τόνοι νιτρικής αμμωνία.

Oι Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσαν ότι η πληροφορία έφτασε στις μυστικές υπηρεσίες της Κύπρου για τον 26χρονο, κάτοχο καναδικού διαβατηρίου, που έφτασε στην Κύπρο πριν εκείνο το διάστημα και οδήγησε την αστυνομία προληπτικά στο σπίτι του για να τον ελέγξει.

Φτάνοντας στην οδό Μαρίας Ιορδανίδου στους Αγίους Αναργύρους και βάσει εντάλματος οι Αστυνομίας ζήτησαν να ερευνήσουν τη διώροφη οικία, ανακάλυψαν τους δυο τόνους νιτρικής αμμωνίας. Δηλαδή μιας καυστικής χημικής ουσίας που από μόνη της αποτελεί χημικό λίπασμα για γεωργικούς σκοπούς, αλλά όταν αναμιχθεί με άλλα υλικά, αποτελεί εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Στο υπόγειό της οικίας εντοπίστηκαν 447 χάρτινα κιβώτια που περιείχαν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία, συνολικού βάρους 8,2 τόνων. Επίσης, σε υπνοδωμάτιο της κατοικίας εντοπίστηκε τσαντάκι ώμου που περιείχε 9.400 ευρώ, σημειώσεις με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις, κινητά τηλέφωνα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

Σκοπός ήταν σύμφωνα με πληροφορίες  να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα γίνονταν στη Δημοκρατία εις βάρος ισραηλινών συμφερόντων.

Η τότε εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης και εξήγησε  στον τρόπο με τον οποίο η νιτρική αμμωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πρόσμιξή της με πετρέλαιο ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος, λέγοντας ότι ένα κιλό από αυτήν την ένωση αντιστοιχεί με 0,82 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και πως η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις νιτρική αμμωνία ως εκρηκτικό υλικό. 

SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube