REAL TIME |

Weather Icon
Λατινική Αμερική , Ρωσία , Συρία 27 Αυγούστου 2020

Η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμπόδισαν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στη Συρία (βίντεο)

Η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμπόδισαν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στη Συρία (βίντεο)

Η Μόσχα κατηγόρησε σήμερα τον αμερικανικό στρατό ότι προσπάθησε να εμποδίσει μια ρωσική περίπολο στη Συρία, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε σύγκρουση με ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα.

Ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του στρατηγό Μαρκ Μάιλι, ότι η Ρωσία είχε ενημερώσει τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό στη Συρία για τις κινήσεις της ρωσικής περιπόλου «βάσει των υφιστάμενων κανόνων», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γκερασίμοφ κατήγγειλε ότι Αμερικανοί στρατιώτες, κατά παράβαση των υφιστάμενων συμφωνιών, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη ρωσική περίπολο, «η οποία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προληφθεί το συμβάν και να συνεχίσει την αποστολή της».

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία τραυματίστηκαν αυτή την εβδομάδα όταν ένα στρατιωτικό όχημα ρωσικής περιπόλου έπεσε πάνω στο όχημα στο οποίο επέβαιναν, δήλωσαν χθες, Τετάρτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι. Δύο αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επισήμαναν ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες υποφέρουν από διάσειση μετά το συμβάν.

Αν και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αμερικανικών και των ρωσικών δυνάμεων δεν είναι σπάνιες, το συμβάν υπογραμμίζει τους κινδύνους που υπάρχουν καθώς στρατεύματα και από τις δύο χώρες επιχειρούν στη βόρεια Συρία, αλλά και το ενδεχόμενο απότομης κλιμάκωσης της έντασης.

Ο Λευκός Οίκος για το περιστατικό
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Ούλιοτ δήλωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε στις 25 Αυγούστου, κοντά στην Νταϊρίκ στη βορειοανατολική Συρία. «Προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, το όχημα του συνασπισμού αποχώρησε από την περιοχή», εξήγησε. «Ο συνασπισμός και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την κλιμάκωση με κανέναν εθνικό στρατό, όμως οι αμερικανικές δυνάμεις διατηρούν το δικαίωμά τους και έχουν την υποχρέωση να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους από εχθρικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, υποστηριζόμενα από δύο ελικόπτερα, να κινούνται επικίνδυνα κοντά σε αμερικανικά τεθωρακισμένα. Δεν είναι γνωστή η προέλευση των βίντεο αυτών.

Περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στη βόρεια Συρία παρά τη μεγάλη μείωση των στρατευμάτων των ΗΠΑ που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα προκειμένου να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος. Σε κάποιες από τις περιοχές όπου εξακολουθεί να υπάρχει αμερικανική παρουσία βρίσκονται πετρελαιοπηγές, στις οποίες αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να δικαιολογήσει την παραμονή των στρατευμάτων της χώρας στην περιοχή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Sputnik / Reuters.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube