Weather Icon
Ιστορία 30 Αυγούστου 2020

Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από το Αρχείο της ΕΡΤ

Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από το Αρχείο της ΕΡΤ

Συμπληρώνονται φέτος 98 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Με αφορμή την κατάρρευση του μετώπου μετά την ήττα του ελληνικού στρατού και τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού ελληνισμού, το Αρχείο της ΕΡΤ φέρνει στο προσκήνιο τα δραματικά γεγονότα μέσα από το ντοκιμαντέρ «Δύο φορές ξένος».

Στο 3ο επεισόδιο (Η Συνθήκη της Λοζάνης – Καταστροφή και διπλωματία) παρουσιάζονται, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις πρώτης γενιάς προσφύγων και αναλύσεις ιστορικών, ζητήματα όπως ο κεμαλικός εθνικισμός, η απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη τον Μάιο του 1919, η πυρκαγιά της πόλης το 1922, οι σκηνές πανικού που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Σμύρνης και οι αγωνιώδεις προσπάθειες για διάσωση. Παρουσιάζονται ακόμη το μεγάλο προσφυγικό κύμα στην Ελλάδα και η αντιμετώπιση των προσφύγων από τους ντόπιους.

Δείτε το βίντεο στο pontos-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube