Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Μέση Ανατολή 21 Αυγούστου 2020

Η κόντρα ΗΠΑ – Ιράν καθορίζει τη νέα Μέση Ανατολή

Η κόντρα ΗΠΑ – Ιράν καθορίζει τη νέα Μέση Ανατολή

  Ξένια Τούρκη   

Η σφοδρότητα με την οποία επιτέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν τη μισοπεθαμένη συμφωνία με το Ιράν δεν εξέπληξε κανέναν. Η Τεχεράνη εδώ και καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Και ο Μάικ Πομπέο ήταν πάντα ένα από τα γεράκια που προτιμούσαν να δοθεί μια σκληρή απάντηση, θεωρώντας πως η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τον μόνο που ευνοούσε ήταν την άλλη πλευρά. 

Η γεωπολιτική διαμάχη των ΗΠΑ με το Ιράν υπήρξε καθοριστική για τη Μέση Ανατολή. Γύρω από αυτήν κτίστηκαν συμμαχίες και δημιουργήθηκαν αντίπαλα στρατόπεδα. Και σε μια περιοχή που πολλοί χαρακτηρίζουν πυριτιδαποθήκη, το θρησκευτικό στοιχείο πολλαπλασιάζει τις εντάσεις και δημιουργεί νέες εστίες έντασης. Έτσι, στο πλευρό του Ιράν βρίσκονται σιιτικές χώρες, οργανώσεις και ομάδες, ενώ κάτω από την ομπρέλα της Ουάσινγκτον μπήκαν οι σουνιτικές χώρες που συνασπίζονται γύρω από τη Σαουδική Αραβία. Ο ανταγωνισμός έχει ήδη λάβει τη μορφή πολέμου διά αντιπροσώπων (proxy war), με κανένα να μην αποκλείει σε κάποια στιγμή να λάβει και τη μορφή άμεσης σύγκρουσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θορυβηθεί γιατί βλέπουν πως το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις ευνοούν το Ιράν. Χάρη στην εμπλοκή του στον εμφύλιο της Συρίας και υποστηρίζοντας τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κατάφερε να κτίσει ένα τόξο συμμαχιών που ξεκινά από τη Μεσόγειο Θάλασσα και φτάνει μέχρι τα βάθη της Ασίας. Επιπλέον, το Ισραήλ νιώθει ολοένα και πιο περικυκλωμένο από κράτη που βρίσκονται κάτω από την επιρροή της Τεχεράνης.

Για αυτό και η αμερικανική Κυβέρνηση δούλεψε προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια συμφωνία που δημιουργεί νέα δυσμενή γεγονότα για το Ιράν, αφού ενισχύει την παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή φέρνει το Ισραήλ πιο κοντά σε χώρες που έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή την αποδυνάμωση της Τεχεράνης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως είναι διστακτικός στο να προχωρήσει σε ένα χτύπημα κατά του Ιράν, όχι μόνο γιατί ξέρει πως θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου αλλά και γιατί κανένας Πρόεδρος που επιδιώκει την επανεκλογή του δεν ανοίγει τέτοιο μέτωπο λίγες βδομάδες πριν από μια εκλογική αναμέτρηση. Επομένως, το μόνο που του απομένει είναι να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις και να χρησιμοποιεί μια σκληρή ρητορική. 

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube