REAL TIME |

Weather Icon

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήλθε η ώρα να επιδείξει ουσιαστική αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήλθε η ώρα να επιδείξει ουσιαστική αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα

ΔΕΝ υπάρχει ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν υπάρχει εμπράκτως αλληλεγγύη προς δυο κράτη-μέλη, τα οποία βρίσκονται κάτω από συνεχή επίθεση από την κατοχική Τουρκία. Από τον Φεβρουάριο του 2013 η Τουρκία είχε στείλει ερευνητικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ. Από τον Μάιο του 2019, η Άγκυρα έστειλε το γεωτρύπανο «Φατίχ» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δυτικά του νησιού. Ακολούθησαν κι άλλα γεωτρύπανα. Στην παρούσα φάση, στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένουν το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 6 και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» που κινείται νοτίως της Αμμοχώστου προς Λάρνακα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το θαλασσοτεμάχιο 6 έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑL. 

ΤΙΣ τελευταίες ημέρες η κατοχική Τουρκία έχει στείλει στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», το οποίο συνοδεύεται και με πολεμικά σκάφη. Η Τουρκία σαφώς και επιχειρεί να επιβάλει διά της ισχύος νέα τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Αυτή είναι η μέθοδος, η οποία δεν είναι τωρινή. Την υιοθετεί εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή και εσχάτως την έχει εντάξει στο μεγαλεπήβολο σχέδιο το οποίο φέρει τον κωδικό «Γαλάζια Πατρίδα» και επιδιώκει να καταστήσει τη Μεσόγειο «τουρκική λίμνη». Είναι ενδιαφέρον σε σχέση με τις τουρκικές επιδιώξεις αυτό που ανέδειξε ο γνωστός σχολιαστής Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν στη Σαμπάχ. Στην ανάλυσή του σημείωνε πως «η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει μια από τις πιο στρατηγικές ατζέντες της Τουρκίας. Ίσως εδώ βρίσκεται η φύση των γεγονότων που θα διαμορφώσουν την Τουρκία τον επόμενο αιώνα». Ο ίδιος ο αναλυτής περιγράφοντας τα δεδομένα σημείωσε πως «η  Ελλάδα και η Τουρκία έμειναν μόνες. Αυτή είναι μια ευκαιρία που περιμένουμε εδώ και χρόνια». Δηλαδή, εάν σωστά ερμηνεύουμε αυτά που λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος, η Άγκυρα επιδιώκει να μην υπάρχει διεθνής εμπλοκή, για να βρεθούν η Ελλάδα και η Τουρκία μόνες, η μία απέναντι στην άλλη. 

ΕΧΕΙ ανακοινωθεί πως αύριο Παρασκευή, 14 Αυγούστου, θα συνέλθει εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από αίτημα της Ελλάδος. Δεν αναμένονται αποφάσεις στη σύνοδο αυτή, που θα συνέλθει μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς είναι έκτακτη συνεδρίαση. Αναμένεται, όμως, σε αυτή τη συνάντηση να ασκηθούν πιέσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά κι άλλους εταίρους μας ( όχι πολλοί), ώστε να διαμορφωθούν μέτρα-κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Και τούτο ενόψει του γεγονότος ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ανέλαβε να παρουσιάσει ένα σχέδιο αποφάσεων. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως δύσκολα θα ληφθούν αποφάσεις, χωρίς ψευδαισθήσεις, μπορούν να τεθούν υποθήκες για το προγραμματισμένο Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου. Είναι εφικτός ο στόχος για ουσιαστικές κυρώσεις; Όχι, δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο επειδή δεν υπάρχει εμπράκτως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Οι απειλές κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, οι επιθέσεις που δέχονται τα δυο κράτη-μέλη, αφορούν στην Ε.Ε. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν. Και εάν κάποιοι εταίροι δεν έχουν συμφέροντα στην περιοχή, έχουν αλλού και πρέπει να τους το υποδείξουμε. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube