REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 12 Αυγούστου 2020

Η επομένη μέρα για την Άγκυρα μετά τις αμερικανικές εκλογές-Σε τι μαχητικό θα κινηθεί η γερασμένη αεροπορία της

Η επομένη μέρα για την Άγκυρα μετά τις αμερικανικές εκλογές-Σε τι μαχητικό θα κινηθεί η γερασμένη αεροπορία της

Toυ Paul Iddon

Πιθανότατα θα χρειάζεται άλλη μια δεκαετία μέχρι η Τουρκία να μπορέσει να τοποθετήσει πολεμικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς στο οπλοστάσιο της. Μέχρι τότε, οι επιλογές της για την απόκτηση ενός μαχητικού stopgap για τη γήρανση της πολεμικής αεροπορίας είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Ο στόλος μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας αποτελείται εξ ολοκλήρου από αεροσκάφη  f-16 που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και παλαιότερα F-4 Phantom II. Άρχισε να τα αποκτά  από τις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Αυτός ο στόλος των μαχητικών γερνάει. Αγοράζοντας και παραλαμβάνοντας πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, η Τουρκία ανεστάλη από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter πέμπτης γενιάς. Είχε  παραγγελία για τουλάχιστον 100 από αυτά τα αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας, η οποία ακυρώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να ελπίζει ότι θα αποκτήσει τα F-35 αν δεν αφαιρέσει όλους τους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, κάτι που δεν έχει δείξει καμία απολύτως προθυμία να κάνει.

Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει πως θα κατασκευάσει το δικό της μαχητικό πέμπτης γενιάς TAI TF-X, το οποίο όμως θα βγει σε υπηρεσία μετά το 2030. 

Εν τω μεταξύ, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί πιο προηγμένα αεροσκάφη 4,5 γενιάς ως ενδιάμεση λύση για να αντικαταστήσει σταδιακά τα παλαιότερα F-16 και F-4 της Τουρκίας.

Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί αρκετά δύσκολο για την Τουρκία, δεδομένων των τεταμένων σχέσεών της με τις διάφορες χώρες που μπορούν να την πουλήσουν αυτού του είδους τα αεροσκάφη.

Το προηγούμενο έτος, η Τουρκία σκέφτηκε να αγοράσει είτε ρωσικά Su-35 γενιάς 4,5 ή ακόμα και su-57 πέμπτης γενιάς. Το τελευταίο δεν έχει ακόμη παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς και πιθανότατα θα παραμείνει κάτι περισσότερο από ένα πρωτότυπο για το άμεσο μέλλον.

Εάν η Τουρκία επιλέξει su-35s, αυτό θα πιέσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ευρύτερη συμμαχία του ΝΑΤΟ περαιτέρω και θα αυξήσει τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων. Το ίδιο θα συνέβαινε εάν η Τουρκία αναζητούσε μαχητικά αεροσκάφη από την Κίνα.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η απογοήτευση της Ουάσιγκτον με την προμήθεια των S-400 πιθανόν σημαίνει ότι δεν θα πουλήσει στην Άγκυρα 4,5 αεροσκάφη γενιάς σύντομα.

Δεδομένης της σημερινής αντιπαλότητας της Τουρκίας με τη Γαλλία, το Παρίσι δεν πρόκειται να το πουλήσει πιθανότατα. Η Τουρκία θα μπορούσε να επιλέξει το Eurofighter Typhoons από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι οι αεροδιαστημικοί δεσμοί των δύο χωρών άρχισαν να σφυρηλατούνται  μετά την υπογραφή συμφωνίας ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017 για την ανάπτυξη του TF-X.

“Η Τουρκία έχει αφήσει να εννοηθεί, σε πολλές περιπτώσεις, ότι θα συνομιλήσει για το θέμα με την Ρωσία”, δήλωσε ο Άαρον Στάιν, Διευθυντής Έρευνας στο Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

“Οι Ρώσοι έχουν πει ότι έχουν γίνει προκαταρκτικές συνομιλίες για τα Su-35, αλλά οι συνομιλίες αυτές δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει ποτέ, ούτε φαίνεται να είναι ενεργές αυτή τη στιγμή”.

Ο Στάιν υποθέτει ότι η Άγκυρα “θα προσπαθήσει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ορισμένων από τα F-16 της”.

Αναλυτές της BlueMelange, ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας με έδρα την Άγκυρα, η οποία επικεντρώνεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ενδοχώρα της Τουρκίας, βλέπουν δύο διαφορετικά σενάρια που θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πρώτο είναι αυτό στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να ηγείται της Τουρκίας με μια “υπερεθνικιστική, ιμπεριαλιστική και υπερ-ισλαμική κυβέρνηση”.

Στο δεύτερο σενάριο, ο Μπάιντεν κερδίζει επίσης τις εκλογές, ωστόσο σχηματίζεται νέα κυβέρνηση στην Τουρκία χωρίς τον Ερντογάν. Οι αναλυτές αναμένουν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία μέχρι την άνοιξη του 2021.

Στο πρώτο σενάριο, η ομάδα bluemange δεν βλέπει καμία πιθανότητα για την τουρκική πολεμική αεροπορία να διατηρήσει έναν σύγχρονο στόλο μαχητικών αεροσκαφών χωρίς ρωσικές προμήθειες.

“Σε αυτό το σενάριο, τα Su-35 και τα Su-30SMs είναι η πιο σημαντική επιλογή για την Τουρκία”, ανέφεραν.

Επιπλέον, σε αυτό το σενάριο, προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει περιθώριο για οποιαδήποτε τουρκική συνεργασία με τη Δύση, δεδομένου ότι η “ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πολλούς περιορισμούς.”

Οι περιορισμοί αυτοί θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση οποιασδήποτε πιθανής πώλησης Rafales ή Typhoons στην Τουρκία, εφόσον παραμένει δεσμευμένη κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και των Κούρδων στη Συρία ή προωθεί και ενεργοποιεί τους S-400.

“Αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία γίνεται ένα κράτος ως ακριβές αντίγραφο του Ιράν. Απομονωμένοι, μοναχικοί, περιθωριοποιημένοι και κοιτάζοντας προς τη Ρωσία», ανέφεραν.

Εάν υπάρξει νίκη του Biden το Νοέμβριο ακολουθούμενη από την άνοδο μιας νέας μη ισλαμικής τουρκικής κυβέρνησης, οι αναλυτές της BlueMelange αναμένουν “μια ευκαιρία για μια μεγάλη αναγέννηση, συμφιλίωση και επανασύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Ατλαντικού”.

“Η βελτίωση της δυτικής ευθυγράμμισης σημαίνει εξασφάλιση οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης για τον εκσυγχρονισμό του νατοϊκού στρατού της Τουρκίας”, ανέφεραν.

Ο εκσυγχρονισμός, ανέφεραν, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας σε διαμόρφωση Μπλοκ V και την πώληση στην Άγκυρα επιπλέον 20-30 νέων F-16Vs, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ικανότητα και τη διάρκεια ζωής της υπάρχουσας πολεμικής αεροπορίας της.

Επίσης, σε αυτό το σενάριο, το TF-X θα μπορούσε να γίνει μια πιο βιώσιμη επιλογή για την Τουρκία.

“Το TF-X είναι επίσης διαθέσιμο μόνο με τη δεύτερη επιλογή,” είπαν. “Χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, την υποστήριξη, την τεχνογνωσία, το ΝΑΤΟ, και το πιο σημαντικό, τα κεφάλαια και τα δάνεια, είναι αδύνατο για την Τουρκία να αναπτύξει το TF-X τη δεκαετία του 2030”.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.forbes.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube