REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Εξωτερική Πολιτική 27 Αυγούστου 2020

Η Ελλάδα μετά το Ιόνιο θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της και νότια της Κρήτης (βίντεο)

Η Ελλάδα μετά το Ιόνιο θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της και νότια της Κρήτης (βίντεο)
Ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Προαναγγελία της επόμενης κίνησης της Ελλάδας, μετά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κλείνοντας τη συζήτηση για την κύρωση των δύο συμβάσεων καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο στην Ολομέλεια. Όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει «η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο και νοτίως της Κρήτης. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε –στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό– τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά, πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο».

Όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει «η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο και νοτίως της Κρήτης. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε –στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό– τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης»
Την ίδια ώρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δηλώνει, επίσημα, ότι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο πήραν «ανησυχητική τροπή» και πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να στείλουν «σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». «Ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα», είπε.

Επεσήμανε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός γείτονας και εταίρος για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς, ένας κρίσιμος σύμμαχος στο NATO. Και οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση. Ωστόσο, η τουρκική εγχώρια δυναμική και ο περιφερειακός της ρόλος είναι ολοένα και πιο προβληματικός με εμπλοκή της τουρκικής εξουσίας, επίσης στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού. Πρέπει να καθορίσουμε μια σταθερή και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βασισμένη καταρχάς στην αλληλεγγύη με τα πλέον ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, αλλά επίσης γνωρίζοντας ότι η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει εφόσον όλες οι πλευρές επενδύσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

«Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο»
Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει, κατά λάθος, γνωστός ο διάλογος της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο. Στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο, ο Μπορέλ ρώτησε την Κραμπ-Καρενμπάουερ πώς εξελίχθηκαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα.

Η Γερμανίδα υπουργός απάντησε χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό. «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπόρελ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο», και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι». «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή», του απάντησε η Καρενμπάουερ.

«Η Ελλάδα έχει δίκιο»
«Ψήφο εμπιστοσύνης» έδωσε στην Ελλάδα ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για εξωτερικά θέματα Μίχαελ Γκάλερ. Στο θέμα των ερευνών της Τουρκίας για φυσικό αέριο μπροστά από ελληνικά νησιά, ο Μίχαελ Γκάλερ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η «Ελλάδα έχει δίκιο. Έχουμε μια κατάσταση όπου, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, είναι καταρχάς σαφές ότι και τα νησιά έχουν επίσης “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”, και κατά συνέπεια πρόκειται για “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά και η Ελλάδα έχει χρέος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση», τόνισε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

Στην ερώτηση του γερμανικού ραδιοφώνου εάν βλέπει παραβίαση των ελληνικών συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας, ο Γκάλερ απαντά: «Ναι! Το πλοίο “Oruç Reis” βρίσκεται σε ύδατα τα οποία οπωσδήποτε δεν ανήκουν στην Τουρκία, αλλά στην “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” της Ελλάδας».

Πηγή: pontos-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube