Weather Icon
Αλβανία , Βόρειος Ήπειρος 3 Αυγούστου 2020

Η εκλογική μεταρρύθμιση στην Αλβανία «δυσκολεύει» την αυτόνομη εκπροσώπηση της Ελληνικής Μειονότητας

Η εκλογική μεταρρύθμιση στην Αλβανία «δυσκολεύει» την αυτόνομη εκπροσώπηση της Ελληνικής Μειονότητας

Για νέα συνταγματική πραγματικότητα σε ότι αφορά τις εκλογικές διαδικασίες και την πολιτικής εκπροσώπηση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες, μετά την μονομερή αναθεώρηση του Συντάγματος της Αλβανίας, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και του ΣΚ.

Δεν ήταν βέβαια αιφνιδιασμός καθώς εδώ και εβδομάδες ο κ. Ράμα είχε καταστήσει δημοσίως γνωστό ότι θα προχωρούσε στην τροποποίηση των άρθρων εκείνων του Συντάγματος που ορίζουν τα του εκλογικού συστήματος. Έτσι πλέον καταργήθηκε η λεγόμενη κλεισμένη λίστα των υποψηφίων που κατάρτιζαν οι πρόεδροι των κομμάτων που μετέχουν των εκλογών, στερούνται τα μικρά κόμματα της δυνατότητας δημιουργίας προεκλογικών συνασπισμών διατηρώντας όμως την αυτονομία τους και είναι ανοιχτή η πιθανότητα να αλλάξει η διαίρεση των εκλογικών περιφερειών που μέχρι τώρα δεσμεύονταν σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών.

Προφανώς γίνεται λόγος για ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές. Ανεξαρτήτως ότι έγιναν μονοκομματικά με ότι τα πράγματα δείχνουν είχαν τη συγκατάθεση της Πρεσβείας των ΗΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι πιέσεις πλέον ασκούνται στην αντιπολίτευση η οποία καλείται εκ του διεθνούς παράγοντα ώστε να μετέχει στη συνέχεια στις ανάλογες τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου. Οποιεσδήποτε όμως απαιτήσεις της αντιπολίτευσης υιοθετηθούν στην πορεία και εφόσον αυτή συμμετάσχει, δεν πρόκειται να επιφέρουν θετικές συνέπειες σε ότι αφορά τα μικρότερα πολιτικά σχήματα.

Εκείνο που δύναται να επισημανθεί είναι ότι τα περιθώρια εκπροσώπησης της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης της ΕΕΜ, του ΚΕΑΔ εν προκειμένω ως έκφραση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, στενεύουν στα όρια μη δυνατότητας εκλογής. Οι λόγοι δεν είναι του παρόντος αλλά επιγραμματικά ας αναφερθεί η δημογραφική κατάσταση στις περιοχές εκλογικής του απήχησης αλλά κυρίως ο αποπροσανατολισμός του εκλογικού σώματος μέσω της διείσδυσης των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων.

Έχει εξ άλλου προηγηθεί η συμπερίληψη το 2013 μέλους του στην κυβέρνηση που σύστησε ο κ. Ράμα, το παιχνίδι του 2015 με τις διευθετήσεις της διοικητικής αναδιοργάνωσης της χώρας και τις τοπικές εκλογές αλλά και το 2017 όπου το ΚΕΑΔ λόγω κατάστασης δεν μπόρεσε να κατεβάσει αυτόνομο συνασπισμό, καθώς και οι τοπικές εκλογές 2019 που διενεργήθηκαν μονοκομματικές.

Ο Πρόεδρος του σχήματος και πρώην βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες διαβλέποντας τον κίνδυνο αυτό τοποθετήθηκε χθες δημοσίως απευθύνοντας έκκληση ώστε το νομικό πλαίσιο περί εκλογών να προβλέψει ποσοστό εκπροσώπησης για την ΕΕΜ με σταθερές έδρες στη Βουλή. Πρόκειται για πρακτική που υπάρχει σε πολλές χώρες και της περιοχής και για μια σύσταση ως προς την προστασία των εθνικών μειονοτήτων από πλευράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ουσία είναι το ελάχιστο που μπορεί να διεκδικηθεί από πλευράς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις και διαφαίνονται οι εξελίξεις. Είναι ο στόχος του άμεσου πολιτικού της σχεδιασμού ώστε να αποτραπεί η επιχείρηση οριστικής πολιτικής χειραγώγησης της ΕΕΜ δια μελών της που όμως θα έχουν υποταχθεί στις σκοπιμότητες των μεγάλων κομμάτων.

Βέβαια μπορεί να προκύψουν και άλλοι πολιτικοί και εκλογικοί χειρισμοί που θα διαφανούν στην πορεία αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος ώστε να επιδιωχθεί μια τέτοια οριστική διευθέτηση για το μέλλον. Εξ άλλου υπάρχει άμεση διασύνδεση της εκλογικής νομικής πρακτικής στη χώρα με την δυνατότητα ενάρξεως διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ. Ο σεβασμός στην αρχή πολιτικής εκπροσώπησης των εθνικών μειονοτήτων αποτελεί στοιχείο των καλών και δίκαιων εκλογικών πρακτικών όπως διατυπώνονται στην Κάρτα της Κοπεγχάγης.

ΠΗΓΗ: tachydromos.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube