REAL TIME |

Weather Icon

Γιατί οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τη γαλλική λύση στη Μεσόγειο;

Γιατί οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τη γαλλική λύση στη Μεσόγειο;

Το Αιγαίο Πέλαγος έγινε ξανά το κέντρο του κόσμου. Όσο και αν θέλαμε τις προηγούμενες δεκαετίες να ακολουθούμε ιδέες οι οποίες ήταν πολύ μικρές για να απεικονίσουν το ρόλο της Ελλάδας σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, η πραγματικότητα έχει πάντα την τελευταία λέξη. Η ελληνοτουρκική κρίση προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η Ρωσία εξέδωσε NAVTEX από την α’ φάση της ελληνοτουρκικής κρίσης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ΑΟΖ της Κύπρου (18-20 Αυγούστου 2020) ενώ λίγες μέρες πριν, η Γαλλία έστειλε τρία πολεμικά πλοία και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ενισχύοντας την ανάδειξη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με άσκηση που έκανε μαζί με το ελληνικό ΠΝ. Οι ΗΠΑ πρόκειται να στείλουν το καινούριο ελικοπτεροφόρο που θα ενταχθεί στον 6ο Στόλο USS Woody Williams.

Αν συνυπολογίσουμε τις φήμες που θέλουν την Αίγυπτο να στέλνει και αυτή ένα πολεμικό πλοίο αλλά και τη γεωγραφική και πολιτική σύνδεση της ελληνοτουρκικής κρίσης με όσα συμβαίνουν στη Λιβύη όπου και εκεί η Τουρκία παρανομεί, τότε θα αντιληφθούμε πως τα ελληνοτουρκικά έχουν διεθνοποιηθεί και οι ελληνικές θέσεις αφορούν και άλλων χωρών συμφέροντα. Η περιφερειοποίηση των προβλημάτων και των ευκαιριών της Ελλάδας που έγινε μέσα από τη δημιουργία τριμερών συνεργασιών (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ -Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος – Ελλάδα, Κύπρος, Ιορδανία) αλλά και μέσα από πρωτοβουλίες εντός της ΕΕ σαν αυτήν που εγκιανιάστηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2016 (EU Med Summit) ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από αυτήν που υιοθέτησε η Ελλάδα μετά την κρίση των Ιμίων και αφορούσε την περίφημη Διαδικασία της Μαδρίτης.

Η Γερμανία επιδεικνύει επίσης έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, το οποίο βέβαια ενδιαφέρον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό για τις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα είναι επίσης εντός μιας πενταμερούς συνεννόησης η οποία απαρτίζεται από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε συνδυασμό με τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ του οποίου το πιο πρόσφατο στάδιο ολοκληρώθηκε στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου 2019 όταν και Ελλάδα και ΗΠΑ υπέγραψαν την MDCA (Mutual Defense Cooperation Agreement). Από όλους τους δρώντες που ασχολούνται ενεργά στη Μεσόγειο, δύο είναι οι πιο σημαντικοί οι οποίοι και θα δημιουργήσουν τη νέα αρχιτεκτονική στη Μεσόγειο: Οι ΗΠΑ και η Γαλλία και η Ελλάδα με την Κύπρο οφείλουν να είναι με τη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Για τη συνέχεια liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube