REAL TIME |

Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Τουρκία 4 Αυγούστου 2020

Γιατί αντιπαρατίθενται Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Γιατί αντιπαρατίθενται Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Του Κώστα Ράπτη

“Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός” για τις ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Συρία και τη Λιβύη, προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο al Jazeera, διερωτώμενος ρητορικά “από πού προέρχεται αυτή η εχθρότητα, αυτές οι κακές προθέσεις, αυτή η ζήλια” του Αμπού Ντάμπι.

“Δεν γίνεται διαχείριση των σχέσεων με απειλές και δεν χωράνε αποικιοκρατικές αυταπάτες στη σημερινή εποχή”, απάντησε μέσω Twitter ο Εμιρατιανός υπουργός Εξωτερικών Ανουάρ Γκαργκάς, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει να ανακατεύεται στις υποθέσεις των αραβικών χωρών.

Ο μικρός αυτός ρητορικός πόλεμος του σαββατοκύριακου (ο οποίος βρήκε συνέχεια και με δηλώσεις συμπαράστασης άλλων αραβικών μοναρχιών, όπως το Μπαχρέιν, προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) φωτίζει την σύγκρουση που δεσπόζει στην συγκυρία μεταξύ όλων των άλλων που διαπερνούν την ευρύτερη Μέση Ανατολή: αυτήν που αντιπαραθέτει το δίδυμο Τουρκίας-Κατάρ με το μπλοκ των λοιπών αραβικών μοναρχιών και της Αιγύπτου.

Πρόκειται για μία σύγκρουση η οποία εκδηλώνεται σε οποιοδήποτε δυνατό μέτωπο στην περιοχή και εκτυλίσσεται στο εσωτερικό του “σουνιτικού κόσμου”, υπερβαίνοντας σε ένταση την παραδοσιακή αντιπαράθεσή του με το (σιιτικό) Ιράν και αποκαλύπτοντας την ανεπάρκεια τον ερμηνειών που υπερτονίζουν τον θρησκευτικό-σεκταριστικό παράγοντα και παραμελούν την πεζή πραγματικότητα της (γεω)πολιτικής.

Για την ακρίβεια, το Ιράν είναι σε θέση να επωφελείται πραγματοποιώντας ανοίγματα και προς τις δύο πλευρές, είτε με τον διακριτικό διάλογο που εγκαινίασε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά τα πλήγματα που επέφεραν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην σαουδαραβική πετρελαϊκή υποδομή, είτε με την εντατικοποίηση των επαφών με την Άγκυρα – που άλλωστε, μαζί με τη Μόσχα, αποτελεί εταίρο της Τεχεράνης στην “Διαδικασία της Αστάνα” για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Μάλιστα η τουρκο-ιρανική προσέγγιση έφθασε πρόσφατα μέχρι του σημείου να υποστηρίξει το Ιράν την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ στην Τρίπολη της Λιβύης, αλλά και να επιδοκιμάσει, δια στόματος του Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, διπλωματικού συμβούλου του ανώτατου ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η αραβοτουρκική αντιπαράθεση παροξύνθηκε από την κρίση της Λιβύης, όπου η μεν Άγκυρα στηρίζει (και στρατιωτικά) την κυβέρνηση Σάρατζ, τα δε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης υπό τον στρατάρχη Χάφταρ.

για τη  συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube