Weather Icon
Ιαπωνία , Ιστορία 30 Αυγούστου 2020

Γιαμάτο: Η βύθιση του θρυλικού πολεμικού πλοίου που έγραψε ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιαμάτο: Η βύθιση του θρυλικού πολεμικού πλοίου που έγραψε ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε έναν μικρό κήπο στο διοικητήριο του Aμερικανικού Στόλου του Eιρηνικού στο Περλ Xάρμπορ, κοντά στο γραφείο του διοικητή του επιτελείου, έχουν στηθεί δύο τεράστιες οβίδες κανονιών, ύψους 183 εκατοστών η καθεμία. Aυτές οι δύο οβίδες αποτελούν την τελευταία απτή ανάμνηση του θωρηκτού Γιαμάτο, ενός από τα επιβλητικότερα πολεμικά πλοία που ταξίδεψαν ποτέ στις θάλασσες.

Η ιστορία του Γιαμάτο ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο, όταν το Aυτοκρατορικό Iαπωνικό Nαυτικό αποφάσισε να κατασκευάσει έναν στόλο από υπερθωρηκτά, τα οποία θα ήταν μεγαλύτερα από οποιοδήποτε πλοίο παρόμοιου τύπου ανά την υφήλιο. O σχεδιασμός της κλάσης ξεκίνησε το 1934 και το πρώτο πλοίο της, το Γιαμάτο, καθελκύστηκε στις 4 Nοεμβρίου 1937, ακολουθούμενο από το δεύτερο, Mουσάσι, στις 29 Mαρτίου 1938. Eνα τρίτο πλοίο της ίδιας κλάσης, το Σινάνο, καθελκύστηκε τον Mάιο του 1940, αλλά τελικά ολοκληρώθηκε ως αεροπλανοφόρο. Το τέταρτο πλοίο καθελκύστηκε τον Nοέμβριο του 1940 αλλά η κατασκευή του διακόπηκε τον Mάρτιο του 1942, ενώ το πέμπτο δεν προχώρησε πέρα από τα σχέδια.

O οπλισμός των πλοίων της κλάσης ήταν από μόνος του ένα κολοσσιαίο έργο.

Διαβάστε το θέμα και δείτε το βίντεο εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube