Weather Icon

Για 8η ημέρα το Oruc Reis στην Ανατ. Μεσόγειο και ο Akar δηλώνει ότι “Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δεν έχει ισχύ”

Για 8η ημέρα το Oruc Reis στην Ανατ. Μεσόγειο και ο Akar δηλώνει ότι “Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δεν έχει ισχύ”
Μεγάλο «πονοκέφαλο» του Oruc Reis αλλά και των τουρκικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν τα ελληνικά υποβρύχια
Για όγδοη ημέρα το Oruc Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και «μπαινοβγαίνοντας» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο πλαίσιο της παράνομης NAVTEX που λήγει στις 23 Αυγούστου.
Η ελληνοτουρκική κρίση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα με την Ελλάδα να έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο διεκδικώντας την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.
Άλλωστε, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στο επίκεντρο της ειδικής Συνόδου Κορυφής που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υποβρύχιος πόλεμος

Μεγάλο «πονοκέφαλο» του Oruc Reis αλλά και των τουρκικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν τα ελληνικά υποβρύχια.
Ουσιαστικά τα ελληνικά υποβρύχια είναι παντού σε αυτή τη νέα ελληνοτουρκική κρίση και «σκανάρουν» αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά κάθε κίνηση τόσο του τουρκικού σεισμογραφικού όσο και των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας.
Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή αν το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες ή όχι.

Η συνομιλία Παναγιωτόπουλου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος»

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό που συνέβη στο Αιγαίο με τις φρεγάτες «Kemal Reis» και «Λήμνος», έρχεται στο φως η συνομιλία που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον κυβερνήτη του ελληνικού πλοίου.
Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης,  από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε δια ασυρμάτου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» αντιπλοίαρχο (Μάχιμο) Ι. Σαλιάρη και τον συνεχάρη για τη ναυτοσύνη του: «Είσαι μάγκας κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια», του είπε ο υπουργός ενώ ο κυβερνήτης της «Λήμνου» του είπε, με περισσή ταπεινότητα, ότι απλώς έπραξε το καθήκον του και ότι είναι τιμή του που του ομιλεί ο υπουργός Άμυνας.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» από λάθος χειρισμού του κυβερνήτη της και επειδή επιχείρησε να προκαλέσει, προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».
Το τουρκικό σκάφος δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας.
Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική φρεγάτα να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη της σε αντίθεση με την «Λήμνος» που συνέχισε την αποστολή της στη ΝΑ Μεσόγειο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Oruc Reis.

Στην Κύπρος ο Δένδιας

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα (18/8/2020) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο έχει ως εξής:
Στις 11:30 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο όρος Τρόοδος.
Στις 13:30 θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στον Τύπο περί τις 15:00, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία – Akar: Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει ισχύ

Για διαστρέβλωση γεγονότων κατηγορεί την Ελλάδα, η Τουρκία αναφερόμενη στη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο τονίζοντας θα συνεχίσει τις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν έχει καμία ισχύ η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, στο κρατικό κανάλι TRT, ο οποίος επισκέφτηκε χθες αιφνιδίως τη Λιβύη.
«Αυτή η συμφωνία είναι εναντίον του λαού της Αιγύπτου και όπως έχουν αντιληφθεί κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εναντίον του ελληνικού λαού.
Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες σε μία λογική συμπεριφορά.
Κι όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα.
Πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα φτάσουν πουθενά με την διαστρέβλωση των γεγονότων.
Oι δραστηριότητές μας εκεί συνεχίζονται κανονικά», ανέφερε ο Akar, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της και των Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είμαστε εξαιρετικά σαφείς και διαφανείς.
Επομένως, σεβόμαστε τα δικαιώματα και το δίκαιο των γειτόνων μας και δηλώνουμε πάντα ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει, η συμφωνία με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες να κυρωθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να μπει η διαδικασία σε πρώτη προτεραιότητα αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, δηλαδή αμέσως μετά τις 24 Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube