REAL TIME |

Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Τουρκία 20 Αυγούστου 2020

Γενί Σαφάκ: Αποθέματα φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο ή τη Μεσόγειο θα ανακοινώσει ο Ερντογάν

Γενί Σαφάκ: Αποθέματα φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο ή τη Μεσόγειο θα ανακοινώσει ο Ερντογάν

Αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο ή στον Εύξεινο Πόντο θα ανακοινώσει ότι εντόπισαν τα τουρκικά γεωτρύπανα, ο Ταγίπ Ερντογάν, αύριο, γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφερόμενη στη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας ότι την Παρασκευή θα ανακοινώσει “καλά νέα” που θα “εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για ολόκληρη την Τουρκία”.

Όπως γράφει το philenews.com, τουρκικός και τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρουν ότι το δίκτυο Bloomberg μεταδίδει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας θα ανακοινώσει την ανακάλυψη φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο και το Euronews στην Μεσόγειο. Η Γενί Σαφάκ γράφει ότι ειδικοί σε θέματα ενέργειας αναφέρουν ότι μόνον το 5% των ποσοτήτων  φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην Μεσόγειο, καλύπτουν τις ανάγκες της Τουρκίας για 70 χρόνια και υποστηρίζουν ότι δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων, τόσο το φυσικό αέριο, όσο και το πετρέλαιο, μπορούν να “βγουν στην ξηρά”.

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι το 2022 που θα τελειώσουν οι αγωγοί μεταφοράς, η Τουρκία θα έχει στα χέρια της ένα μεγάλο “χαρτί” και θα μπορεί να περάσει από την εισαγωγή ενέργειας, στην εξαγωγή ενέργειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χθεσινή δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν που έγινε στα εγκαίνια ενός μεγάλου εργοστασίου κατασκευής πάνελ ηλιακής ενέργειας, έχει δημιουργήσει ανυπομονησία και ενθουσιασμό ενώ ώθησε τις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών στο χρηματιστήριο, σε άνοδο.

Ο καθηγητής Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, πρόεδρος της Ένωσης Ενεργειακής Οικονομίας, ανέφερε στην εφημερίδα ότι μπορεί να έχουν ανακαλυφθεί πλούσια κοιτάσματα και στον Εύξεινο Πόντο και στην Μεσόγειο. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, είπε, βγάζουν φυσικό αέριο στον Εύξεινο Πόντο εδώ και χρόνια και μέρος της υφαλοκρηπίδας. Ο ίδιος πιστεύει, όπως είπε, ότι αποθέματα μπορεί να έχουν εντοπιστεί στον δυτικό Εύξεινο Πόντο και στην ανατολική Μεσόγειο “πιστεύω ότι έχει ανακαλυφθεί ένα νέο κοίτασμα”.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι ισορροπίες αλλάζουν στο φυσικό αέριο και σημειώνει ότι η Τουρκία, που είναι μια από τις χώρες που εισάγουν περισσότερο φυσικό αέριο από την Ρωσία, υπάρχει σοβαρή μείωση στην αγοραστική δύναμη τα τελευταία χρόνια. Η πτώση αυτή, προστίθεται, έπεσε στο 70% τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία αύξησε τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αναφέρει η Γενί Σαφάκ, θα πιέσει την Ρωσία να μειώσει τις τιμές της.

Ο κ. Κουμπάρογλου ανάφερε επίσης ότι από την στιγμή της ανακάλυψης των αποθεμάτων σε δύο χρόνια μπορούν να είναι εκμεταλλεύσιμα και τον δρόμο γι’ αυτό το έδειξαν οι Ισραηλινοί στο Λεβιάθαν. Το 2017, είπε, υπογράφτηκαν τα συμβόλαια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και το 2019 το αέριο έφτασε στην ξηρά και άρχισε η εκμετάλλευσή του.

Τυχόν αποθέματα στον Εύξεινο Πόντο, πρόσθεσε, θα μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης νωρίτερα.

Στο μεταξύ με tweet του σήμερα, ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι υπάρχει μεν ανυπομονησία για το τι θα ανακοινώσει αύριο ο Τούρκος πρόεδρος, βλέπει όμως να γίνονται πολλές υποθέσεις και κάλεσε όλους να αναμένουν τις ανακοινώσεις αύριο του κ. Ερντογάν.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube