Weather Icon

Γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: Δυο μαχητικά RAFALE στην Κύπρο κι ένα C-130H για την υποστήριξή τους

Γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: Δυο μαχητικά RAFALE στην Κύπρο κι ένα C-130H για την υποστήριξή τους

Σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα η Γαλλία με την αποστολή στην Κύπρο δύο μαχητικών αεροσκαφών Rafale και ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-130H για την υποστήριξη των μαχητικών.

Τα μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν χθες το απόγευμα 17.30 στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο και θα παραμείνουν για αρκετές μέρες στο νησί στο πλαίσιο της πρόσφατα ενεργοποιημένης στρατιωτικής συμφωνίας Γαλλίας-Κύπρου και θα πραγματοποιήσουν πτήσεις πάνω από το νησί.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν τα γαλλικά μαχητικά θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις της κυπριακής Εθνοφρουράς κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Η ανάπτυξη των γαλλικών μαχητικών, αν και είναι συμβολική λόγω του μικρού αριθμού -μόλις δύο αεροσκάφη-αποτελεί την πλέον απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας της γαλλικής πολιτικής στην Ανατ. Μεσόγειο για την εδραίωση της στρατιωτική και πολιτικής παρουσίας της Γαλλίας στην περιοχή, έναντι οποιουδήποτε αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπακόλουθα της Ε.Ε.

Η αποστολή των μαχητικών είναι η πρώτη έμπρακτη απόδειξη της στρατιωτικής αποφασιστικότητας του γαλλικού κράτους να υπερασπίσει τα δικαιώματα της Ε.Ε και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, Γάλλοι στρατιωτικοί τεχνοκράτες επισκέφτηκαν τις προηγούμενες μέρες τα Λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού για να εξετάσουν υποδομές υποδοχής γαλλικών πλοίων, καθώς η ναυτική βάση στο Μαρί είναι σε φάση αναβάθμισης.

Αυτό που μένει να δούμε είναι η αντίδραση της τουρκικής Αεροπορίας στην παρουσία των γαλλικών αεροσκαφών στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας και αργότερα στην παρουσία του Γαλλικού Ναυτικού που στέλνει στην περιοχή το ελικοπτεροφόρο Tonnerre (L9014).

Πηγή: defence-point.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube