Γαλλία , Ελλάδα 29 Αυγούστου 2020

Φημολογία περί απόκτησης 18 μαχητικών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία…

Φημολογία περί απόκτησης 18 μαχητικών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία…

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση που ανατρέπει σε ένα βαθμό την στρατιωτική ισορροπία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει λάβει τα μηνύματα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας για την αναγκαία και άμεση ενίσχυση της πολεμικής μηχανής της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρίακος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν φέρονται να έχουν συμφωνήσει για την απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα από τα 18 μαχητικά τα 10 θα είναι νέας κατασκευής, άρα Rafale C F3-R και τα υπόλοιπα 8 παλαιότερης έκδοσης προερχόμενα από την Γαλλική Αεροπορία.

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά» το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι τα 8 παλαιότερης έκδοσης αεροσκάφη θα δοθούν στην Ελλάδα ΔΩΡΕΑΝ… Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτό που απομένει είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση των κρισίμων λεπτομερειών της σχεδιαζόμενης προμήθειας.

Εφόσον το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρήσει ακόμη και αν τα 8 μεταχειρισμένα μαχητικά ανήκουν στις εκδόσεις F1 & F2, τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να πραγματοποιήσουν αποστολές αναχαίτισης με το ραντάρ RBE2 (Radar à Balayage Electronique 2 plans) PRESA και τους πυραύλους MICA EM/IR.

Η ποιοτική όμως διαφορά θα είναι τα μαχητικά της έκδοσης Rafale C F3-R τα οποία σε συνδυασμό με το ραντάρ RBE2 AA τεχνολογίας AESA και τους πυραύλους BVR METEOR με τις εκπληκτικές τους ικανότητες (εμβέλεια 100 χλμ, no escape zone 60 χλμ, ταχύτητα 4 mach) θα αλλάξουν την τακτική κατάσταση στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.

Η απόκτηση έστω και αυτού του μικρού αριθμού των μαχητικών σε συνδυασμό με τα 24 Mirage 2000-5Mk II θα αποτελέσουν τον πλέον αποτελεσματικό στόλο μαχητικών αναχαίτισης στην περιοχή, αφού η Πολεμική Αεροπορία θα μπορεί να εξουδετερώνει τα τουρκικά μαχητικά από μεγάλη απόσταση.

Επιπλέον η δυνατότητα του Rafale να αξιοποιεί τους πυραύλους AM-39 Exocet και SCALP EM διατηρεί ακέραιες αν όχι επεκτείνει τις υπάρχουσες δυνατότητες της χώρας στις αποστολές κατά πλοίων και κατά στρατηγικών στόχων.

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube