REAL TIME |

Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Τουρκία 21 Αυγούστου 2020

Ερντογάν: H Τουρκία ανακάλυψε 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ερντογάν: H Τουρκία ανακάλυψε 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία ανακάλυψε σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο, ανακοίνωσε την Παρασκευή, σε ένα πολυαναμενόμενο διάγγελμά του, το οποίο είχε προαναγγείλει ο ίδιος από την Τετάρτη, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Ερντογάν, το σεισμογραφικό πλοίο Fatih ανακάλυψε κατά τις έρευνες που διεξήγαγε κοίτασμα συνολικού όγκου 320 δισ. κυβικά μέτρα.

Οι έρευνες διεξάγονταν από τα τέλη Ιουλίου στην ζώνη ερευνών γνωστή ως Tuna-1, περίπου 100 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας στο δυτικό μέρος του Ευξείνου Πόντου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στόχος της Άγκυρας είναι η έναρξη αξιοποίησης του κοιτάσματος ήδη από το 2023.

Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη “θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές” της χώρας του, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί στην ιστορία της Τουρκίας.

Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για περίπου 20 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε τέλος ότι είναι πιθανή η ανακάλυψη και νέων κοιτασμάτων στο πλαίσιο των σεισμικών ερευνών που διεξάγει η χώρα του.

“Επιταχύνουμε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο”

Ο Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Τουρκία θα επιταχύνει τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αναπτύσσοντας εκεί στα τέλη του χρόνου ένα ακόμη πλωτό γεωτρύπανο.

“Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης”, δήλωσε ο κ. Ερντογάν, λίγο αφού ανακοίνωσε την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

“Η ΕΕ κακομαθαίνει την Ελλάδα”

Όπως μεταδίδει ο κυπριακός ιστότοπος SigmaLive, στην ομιλία του ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα διεξαγάγει τρεις γεωτρήσεις ταυτόχρονα με το “Φατίχ” στον Εύξεινο Πόντο και με τα “Γιαβούζ” και “Κανουνί” στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Ελπίζω πως θα έχουμε καλά νέα και από τη Μεσόγειο. Θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες εκεί ως το τέλος της χρονιάς, με την ενεργοποίηση του Κανουνί, που βρίσκεται σε φάση συντήρησης”, είπε ο Ερντογάν.

Με το γνωστό του ύφος, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στην ΕΕ και την Ελλάδα.

“Προχωράμε προς στους στόχους χωρίς να εποφθαλμιούμε το δικαίωμα κανενός, αλλά και χωρίς να παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κανέναν. Όταν μας θέτουν ένα τέτοιο ζήτημα, με πρώτη την Ελλάδα, γνωρίζουν ότι εμείς έχουμε δίκιο. H Ευρώπη πρέπει να δει ότι προδίδει για άλλη μια φορά τις ίδιες της τις αρχές με το να κακομαθαίνει την Ελλάδα και να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντί μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρτες που δεν έχουν καμία εγκυρότητα, αύριο θα κάνουν μεγάλη ζημιά στην ΕΕ”. 

Διαχείριση εντυπώσεων

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ωστόσο ότι η τουρκική κυβέρνηση απλώς επιδίδεται σε διαχείριση εντυπώσεων προκειμένου να απομακρύνει από την ατζέντα τη σκληρή πραγματικότητα της κατάρρευσης της λίρας, η οποία έχει χάσει 20% της αξίας της από τις αρχές του χρόνου και αποτελεί το τρίτο πιο αδύναμο νόμισμα παγκοσμίως.

Μόνο φέτος η κεντρική τράπεζα “έκαψε” δεκάδες δισεκατομμύρια δολαρίων από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα, η οποία παρόλα αυτά κατέγραψε στις αρχές της εβδομάδας αρνητικό ιστορικό ρεκόρ (7,4 ανά δολάριο).

Οι τράπεζες, με οδηγό τις κρατικές, συνεχίζουν την πολιτική της τεχνητής τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης μέσα από την αφειδή πίστωση, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η ζήτηση για εισαγωγές, άρα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Και όλα αυτά σε μία συγκυρία κατά την οποία, τα ξένα κεφάλαια απομακρύνονται από τη χώρα, οι καταθέτες εγκαταλείπουν το τραπεζικό σύστημα ή στρέφονται στο ξένο συνάλλαγμα και τα έσοδα από τον τουρισμό καταβαραθρώνονται λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα να γίνονται ερωτήματα και για την ευστάθεια των δημόσιων οικονομικών.

Παρόλα αυτά ο στενός πολιτικός έλεγχος της κεντρικής τράπεζας δεν επιτρέπει την ανάληψη εκείνων των μέτρων που θα τερμάτιζαν το επίφοβο “πάρτυ”.

Yποχωρεί η λίρα

Η τουρκική λίρα καταγράφει εκ νέου απώλειες έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ειδικότερα, το δολάριο κερδίζει 0,6% και σκαρφαλώνει στο 7,3372 σήμερα.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η λίρα θα συνεχίσει να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά εκτός και εάν η κεντρική τράπεζα αλλάξει σύντομα πορεία δρομολογώντας αυξήσεις των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα κράτησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια της στις πράξεις repo μίας εβδομάδας στο 8,25%, για τρίτο διαδοχικό μήνα. Προηγουμένως και υπό το βάρος των πιέσεων από τον Τούρκο πρόεδρο για μία χαλαρή νομισματική με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, η κεντρική τράπεζα είχε περικόψει τα επιτόκια της κατά συνολικά 1.575 μονάδες βάσης σε συνολικά εννέα διαδοχικές μειώσεις.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube