Weather Icon

«Εποικοδομητικές» συνομιλίες Ιράν και ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά

«Εποικοδομητικές» συνομιλίες Ιράν και ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά

Το Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) είχαν σήμερα «εποικοδομητικές» συνομιλίες, δήλωσε ο διευθυντής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας μέσα σ’ ένα πλαίσιο εντάσεων οι οποίες συνδέονται με την αμερικανική προσπάθεια να επιβληθούν και πάλι οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν.

«Οι σημερινές συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί αφού συνάντησε τον γενικό διευθυντή της IAEA Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράν. «Αποφασίσθηκε η υπηρεσία να συνεχίσει το έργο της με επαγγελματικό και ανεξάρτητο τρόπο και το Ιράν επίσης να ενεργήσει μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Θα αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», υπογράμμισε ο Σαλεχί.

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι διαβεβαίωσε από την πλευρά του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, πως η προσέγγιση της IAEA έναντι του Ιράν, όταν ασκεί πίεση για να έχουν πρόσβαση οι επιθεωρητές σε ύποπτες πρώην πυρηνικές εγκαταστάσεις, δεν έχει πολιτικά κίνητρα.

«Δεν υπάρχει πολιτική προσέγγιση έναντι του Ιράν … Υπάρχουν ζητήματα που είναι ανάγκη να αντιμετωπισθούν … αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει κάποια πολιτική προσέγγιση έναντι του Ιράν», δήλωσε ο Γκρόσι αφού συναντήθηκε με τον Σαλεχί.

Μήνυμα από Τεχεράνη στην Ουάσιγκτον

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν μια συμφωνία με το Ιράν, πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015 στην οποία κατέληξε η Τεχεράνη με έξι παγκόσμιες δυνάμεις και την οποία εγκατέλειψε η Ουάσινγκτον πριν από δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Η πολιτική άσκησης μέγιστης πίεσης της Ουάσινγκτον απέτυχε 100%… Αν η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια συμφωνία μαζί μας, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που αποχώρησε από τη συμφωνία και να επιστρέψει σε αυτήν», είπε ο Ροχανί σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube