Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα 2 Αυγούστου 2020

Επίσκεψη Στεφανή στο Καστελόριζο: Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα

Επίσκεψη Στεφανή στο Καστελόριζο: Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα
Ο Αλκ. Στεφανής ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Καστελορίζου
«Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση», τόνισε από το Καστελόριζο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Όπως ανέφερε «απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε πρώτον το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας.
Δεύτερον κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας.
Και τρίτον, δείξαμε τη δύναμη μας, τόσο προβάλλοντας τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καταστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίασή τους».
Ο κ. Στεφανής κατά την επίσκεψή του  το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 στο Καστελόριζο συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Μ. Κόνσολα, επισκέφθηκε την Πυραυλάκατο «Ρίτσος» και τη ΔΑΝ Μεγίστης όπου συνομίλησε με στρατιώτες.
Επιπλέον, παρέστη στην εκδήλωση των εγκαινίων της Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα «Εύζωνες: οι Φύλακες των Αφανών», της Δήμητρας Χατζηαδάμ που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης και η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου 2020, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Ο Δήμαρχος Μεγίστης, Γ. Σαμψάκος,  ανακήρυξε τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Επίτιμο Δημότη Καστελορίζου, μετά από απόφαση τού Δημοτικού Συμβουλίου για την πολύχρονη προσφορά του στο νησί.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μ. Κόνσολας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χρ. Μπάρδος, ο Δήμαρχος Μεγίστης, Γ. Σαμψάκος, ο Αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στρ, Αμύγδαλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντ. Γιαννικουρής, αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της ΔΑΝ Μεγίστης, καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο κ. Στεφανής στην ομιλία του ανέφερε ότι  «αισθήματα εξαιρετικής περηφάνιας αλλά και ειλικρινούς συγκίνησης με διακατέχουν, για τη μεγάλη τιμή την οποία μου επιφυλάσσετε, αναγορεύοντας με, επίτιμο δημότη του Δήμου Μεγίστης, ενός ιστορικού – με όλη τη σημασία της λέξης – τόπου, στη νοτιοανατολικότερη είσοδο της Ελλάδος και της Ευρώπης και σε μια θαλάσσια περιοχή που αποτελεί θέατρο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων και πεδίο κρίσιμων γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών επιλογών για την Πατρίδα».
Εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε κοντά σε ανθρώπους γνώριμους, σε έναν τόπο όπου είχε την τύχη να υπηρετήσει ως Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ την περίοδο 2014 – 2015 και να καταστεί ο ίδιος κοινωνός των γεωπολιτικών ιδιαιτεροτήτων που καθιστούν την περιοχή αυτή της Μεσογείου, εξέχουσας σημασίας στη γεωπολιτική σκακιέρα.
«Από τότε, συνέχισα να επισκέπτομαι συχνά τα νησιά του Συμπλέγματος και να συναναστρέφομαι αγαπημένους γνωστούς και φίλους σε κάθε ευκαιρία, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά και μετέπειτα, υπό τα νέα καθήκοντά μου ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής επί του Μεταναστευτικού.
Για εμένα, το Καστελόριζο δεν συνιστά ένα ακόμη νησί του Αιγαίου, αλλά σηματοδοτεί μέσα μου έναν ιερό και ευλογημένο τόπο και ταυτόχρονα τον θερμό πυρήνα και το σημείο που πάλλεται η καρδιά της Ελλάδας, γι’ αυτό και αποτέλεσε προτεραιότητά μου η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας, για να ενισχύσω την άμυνα του νησιού και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Πρόσθεσε ότι «όλοι εσείς οι κάτοικοι της Μεγίστης και από σήμερα και εγώ μαζί σας, αποτελούμε τους περήφανους Έλληνες ακρίτες, τους θεματοφύλακες των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, που θα επιμένουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά, αθόρυβα και συστηματικά, με συνειδητή επιλογή να κρατήσουμε ζωντανή μια κοιτίδα ελληνισμού με διαδρομή αιώνων.
Ταυτόχρονα, με την πατριωτική σας στάση, διεγείρετε τα εθνικά αντανακλαστικά των απανταχού Ελλήνων, για την προάσπιση της αδιαπραγμάτευτης ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, συνιστώντας την προμετωπίδα του φρονήματος του Λαού και του Έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση.
Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε πρώτον το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Δεύτερον κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας.
Και τρίτον, δείξαμε τη δύναμη μας, τόσο προβάλλοντας τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καταστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίασή τους».
Ο κ. Στεφανής υπογράμμισε πως «στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Ελλάδα δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον τη χώρα των μνημονίων και της απαξίωσης, αλλά συνιστά μια χώρα ισχυρή, ανεξάρτητη, περήφανη και ασφαλή, που φιλοδοξεί να καταστεί υπόδειγμα ανάπτυξης και προόδου, μέσω της δρομολόγησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αλλάζουν τη φυσιογνωμία της οικονομίας και κεφαλαιοποιούν την κερδισμένη αξιοπιστία από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων».
Σημείωσε ότι «η αξιόπιστη εξωτερική μας πολιτική, προεξέχοντος του κύρους του κ. Πρωθυπουργού, συνθέτουν πλέον την εικόνα μιας χώρας στην οποία πνέει ένας άνεμος αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, γεγονός που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όχι ως φτωχός συγγενής αλλά ως συνδιαμορφωτής των εξελίξεων, προσδοκώντας αφενός την προσέλκυση επενδύσεων και θεσμικών κεφαλαίων και διεκδικώντας αφετέρου τη διεθνοποίηση των εθνικών μας θεμάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, «η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει πλέον το μέλλον με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και προοπτική, παρουσιάζοντας μια διαφορετική, αναβαθμισμένη, σύγχρονη εικόνα στον κόσμο.
Έχει τις δυνάμεις, τους ανθρώπους, μα πάνω από όλα τη θέληση να αφήσει πίσω τις δυσκολίες και τη μιζέρια και να κάνει άλματα προόδου στηριζόμενη στις αστείρευτες δημιουργικές ικανότητες των πολιτών της.
Έχουμε μπει σε μια εποχή ανόδου και ευημερίας και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε, με σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας, αποδεικνύοντας πως οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Και αυτό είναι το πιο σημαντικό κέρδος για την Πατρίδα μας».

www.bankingnews.gr

σχετικά άρθρα