Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 23 Αυγούστου 2020

Έντονο παρασκήνιο εκτόνωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης…

Έντονο παρασκήνιο εκτόνωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης…

Έντονες παρασκηνιακές κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως από τους Γερμανούς, που προεδρεύουν της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, καθώς και από την Κομισιόν, με στόχο να διαμορφωθούν συνθήκες για εκτόνωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Στη μεγάλη εικόνα βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά, ενώ σοβαρός είναι ο κίνδυνος η Κύπρος να αφεθεί στο έρμαιο των τουρκικών επιδιώξεων. Υπάρχει, ωστόσο, σενάριο να ενταχθεί σε μια λογική παράλληλων συζητήσεων.

TOY ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS.COM

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε σχέση με την Κύπρο φαίνεται να καταβάλλονται παρασκηνιακές προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι τουρκικές αγκυλώσεις περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας και να βρεθεί μια φόρμουλα άτυπων, εν πολλοίς μυστικών, επαφών για συζήτηση του θέματος των θαλάσσιων συνόρων. Πόσο εφικτό είναι τούτο; Δύσκολο, αν και απευθείας άτυπες, μυστικές επαφές υπήρξαν στο παρελθόν για το Κυπριακό ( δυο κατ’ ιδίαν συναντήσεις Αναστασιάδη- Τσαβούσογλου).

Τα σενάρια λοιπόν, τα οποία φαίνεται να προωθούνται περιστρέφονται γύρω από την αποδοχή μιας διαδικαστικής φόρμουλας διαλόγου με προτεραιότητα τα ελληνοτουρκικά. Η ανακοίνωση για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αναμένεται να γίνει στις 28 Αυγούστου και σε πρώτη φάση οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη διαμόρφωση της ατζέντας. Αυτό παραπέμπει σε μια χρονοβόρα διαδικασία. Είναι σαφές πως σε σχέση με την ατζέντα υπάρχουν εκ προοιμίου αντίθετες απόψεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα δέχεται πιέσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες όπως αποδεχθεί ένα εφ όλης της ύλης διάλογο ή τουλάχιστον αποδοχή μιας διευρυμένης ημερήσιας διάταξης.

Την ίδια ώρα, η γερμανική προεδρία καλοβλέπει την πρόταση Ερντογάν για σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης για συζήτηση των θεμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αποδέχεται η κατοχική Τουρκία ( εξ ου και το σενάριο των άτυπων/ μυστικών Άγκυρας και Λευκωσίας). Σημειώνεται συναφώς ότι στην Αθήνα δεν θα έλεγαν όχι σε μια τέτοια Διάσκεψη, αλλά δεν θα μπορούσε προφανώς να συμμετάσχει η Ελλάδα εάν αποκλειστεί η Κύπρος. Αυτή είναι, ως φαίνεται, η επίσημη θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ, αν και στις «παρυφές» του, υπάρχουν απόψεις που στηρίζουν τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης.

Την ίδια ώρα, τίθενται δυο άλλα ζητήματα. Το ένα αφορά το ενδεχόμενο να θέσει η Τουρκία μια εξ υπαρχής συζήτηση των θαλάσσιων συνόρων, ανεξαρτήτως εάν έχουν καθοριστεί. Αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί σε καμία περίπτωση η Λευκωσία, καθώς θα επηρεαστούν οι μέχρι τώρα συμφωνίες της. Το δεύτερο, είναι η προσπάθεια να εμπλακούν, ως δέλεαρ προς την Άγκυρα, οι Τουρκοκύπριοι. Για τους τελευταίους υπάρχει πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σε μια περιφερειακή διάσκεψη προφανώς και συμμετέχουν κράτη και όχι κοινότητες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία δεν έχει βολιδοσκοπηθεί από τρίτους για το σενάριο της περιφερειακής διάσκεψης, ωστόσο, γίνεται αποδέκτης διάφορων πληροφοριών. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube