Weather Icon
Αθλητικά , Ορθοδοξία 21 Αυγούστου 2020

Ένας Έλληνας θεολόγος και φιλόσοφος υποψήφιος για το Hall of fame της Fiba!

Ένας Έλληνας θεολόγος και φιλόσοφος υποψήφιος για το Hall of fame της Fiba!

Έλληνας θεολόγος, φιλόσοφος και καθηγητής πανεπιστημίου μα και ξακουστός προπονητής της θρυλικής πεντάδας του Πανελληνίου ο Νίκος Νησιώτης

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Τον Σεπτέμβριο του 2017 μπήκε επίσημα στο Fiba Hall of fame ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος είχε συγκλονίσει με τις δηλώσεις του. «Πήγα στην Ελλάδα και το 1987 η Ελλάδα κατέκτησε το ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Όλο το έθνος βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες ομάδες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τότε σε κάθε αυλή σπιτιού, σε κάθε αυλή σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα», είχε αναφέρει ο «θρύλος» του ελληνικού μπάσκετ, ο οποίος αποθεώθηκε από τους κορυφαίους αστέρες του αθλήματος, όπως ο Τόνι Κούκοτς.

Στο παρελθόν υπήρχαν και άλλοι σπουδαίοι Έλληνες εκπρόσωποι του αθλήματος που προτάθηκαν να συμπεριληφθούν στους καλύτερους όλων των εποχών. Το 2007, δέκα χρόνια πριν ο Γκάλης βαδίσει το κόκκινο χαλί είχε προταθεί μαζί με άλλους δέκα υποψηφίους, όπως οι Γιώργος Κολοκυθάς, Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας και Φάνης Χριστοδούλου.

Ανάμεσά τους ήταν και η προσωπικότητα του Νίκου Νησιώτη, ο οποίος ήταν ο προπονητής της θρυλικής «χρυσής πεντάδας» του Πανελληνίου.

Η ιστορία του Έλληνα τεχνικού, ο οποίος απεβίωσε στις 20 Αυγούστου 1986,  ήταν ιδιαίτερη, καθότι αυτός ο μεγάλος μπασκετάνθρωπος υπήρξε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή, φιλόσοφος και ηγετική φυσιογνωμία του οικουμενισμού και του ολυμπισμού.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο πατήρ Δημήτριος Τσουρούς,  «υπήρξε μια σπάνια περίπτωση σύζευξης υψηλής αθλητικής κουλτούρας και θεολογικής επιστημοσύνης».

Ο κληρικός ξετυλίγει στη συνέχεια το κουβάρι της πορείας του ανθρώπου που είχε καταγωγή από τη Μικρά Ασία!

«Καλαθοσφαιριστής στα νεανικά του χρόνια, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Πανελληνίου τη θρυλική για το σύλλογο δεκαετία του ’50, προπονώντας τη γνωστή “Χρυσή Πεντάδα”. Ως προπονητής του Πανελληνίου θα κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Ελλάδος. Ο Νίκος Νησιώτης θα υπάρξει επίσης ο πρώτος τεχνικός που θα εισαγάγει στο ελληνικό μπάσκετ νέα συστήματα τακτικής από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ και για μία χρονιά θα διατελέσει και ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελλάδος.

Στον ακαδημαϊκό στίβο, έχοντας μετεκπαιδευθεί στη φιλοσοφία και στη θεολογία κοντά σε σπουδαίους εκπροσώπους της ευρωπαικής διανόησης, θα αναδειχθεί σε καθηγητή της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και κατόπιν στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος θα πρωτοστατήσει στον Οικουμενικό Διάλογο και θα αφήσει έντονο το αποτύπωμά του στην ορθόδοξη θεολογική σκέψη.

Η επιτυχημένη του αθλητική διαδρομή, η θητεία του ως αντιπροέδρου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η ακαδημαϊκή του συγκρότηση και η εν γένει χαρισματική του προσωπικότητα θα τον αναδείξουν σε τακτικό μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρο της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Έφυγε από τη ζωή την 20η Αυγούστου του 1986, θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Αργότερα μαζί και με παίκτες της ομάδας του 1987 (Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη κ.τ.λ.) θα προταθεί (ως προπονητής) για το FIBA Hall of Fame.

Όσοι τον γνώρισαν, ακόμη κι αν κράτησαν αποστάσεις από κάποιες θεολογικές του θέσεις, μιλούν για έναν πραγματικό αριστοκράτη του πνεύματος, ένα “δώρο του Θεού”».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube