Weather Icon
Τουρκία 18 Αυγούστου 2020

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ερντογάν με τη λίρα να καταρρέει

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ερντογάν με τη λίρα να καταρρέει

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των ανώτερων αξιωματούχων της χώρας για αυτήν την εβδομάδα καθώς η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα έφτασε σε νέο ρεκόρ χαμηλά (7.3 λίρες ανά δολάριο) με τις απώλειες να πλησιάζουν το 20%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet στη σύσκεψη, θα συμμετάσχουν ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και αξιωματούχοι από οργανισμούς όπως η κεντρική τράπεζα, οι κρατικές τράπεζες και η τραπεζική ένωση, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμα η ακριβής ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική λίρα αντιμετωπίζει νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου λόγω ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών για την ακολουθούμενη νομισματική και οικονομική πολιτική. Αναλυτές θεωρούν ότι η προσφυγή της γείτονος στο ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται να συνεδριάζει την Πέμπτη με αντικείμενο την πολιτική για τα επιτόκια, με πολλούς επενδυτές να ασκούν πιέσεις για αύξηση του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο διαμορφώνεται στο 8,25%, κάτω από τον πληθωρισμό που ανέρχεται στο 11,8%. Ωστόσο, ο Ερντογάν αντιτάσσεται στις αυξήσεις των επιτοκίων λέγοντας ότι είναι πληθωριστικές και η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει τις κρατικές τράπεζες για να στηρίξει το δανεισμό σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο υπερβολικός δανεισμός μετέτρεψε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε έλλειμμα φέτος, καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν τα δάνεια για να αγοράσουν εισαγόμενα αγαθά όπως αυτοκίνητα και τηλεοράσεις.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε από 2,84 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2,93 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε η κεντρική τράπεζα την περασμένη Παρασκευή. Αυτό αύξησε το 12μηνο έλλειμμα σε 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, τις οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιεί η Τουρκία για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, κατέγραψαν καθαρή εκροή 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο.

Η κεντρική τράπεζα έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα φέτος υπερασπιζόμενη τη λίρα με τη βοήθεια κρατικών τραπεζών. Τα αποθέματά της μειώθηκαν κατά 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία. 

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube