REAL TIME |

Weather Icon

Dogu Akdeniz Politik: Πως η Γαλλία ισχυροποιείται σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο εις βάρος της Τουρκίας

Dogu Akdeniz Politik: Πως η Γαλλία ισχυροποιείται σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο εις βάρος της Τουρκίας
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχει και η Βόρεια Κύπρος η οποία έχει δικαιώματα – Το ζήτημα  της αποστρατιωτικοποίησης εσχάτως και ειδικά στην Κύπρο απασχολεί τους τούρκους
Το Καστελόριζο και η Κύπρος θα βρεθούν στο επίκεντρο εκ νέου καθώς η Τουρκία σε αυτές τις δύο περιοχές εστιάζει την στρατηγική της.
Η Τουρκία εσχάτως κλιμακώνει την ένταση αλλά αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού.
Μπορεί αφορμή να ήταν η ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου αλλά η βαθύτερη αιτία είναι ότι η Τουρκία θεωρεί ότι έχει εγκλωβιστεί χωρίς να έχει πρόσβαση στον θαλάσσιο πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου και του Ανατολικού Αιγαίου.

Από τις μέχρι τώρα αναφορές των τούρκων και τις αναλύσεις από τουρκικής πλευράς τα επίμαχα σημεία είναι τα εξής:

1)Δεν μπορεί ένα νησί που απέχει 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία και είναι ελληνικό το Καστελόριζο να έχει ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Κατά τους τούρκους το Καστελόριζο απέχει 360 μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια για τουρκική ΑΟΖ.
Να σημειωθεί ότι με την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου το Καστελόριζο βρέθηκε σε γκρίζα ζώνη.

2)Για την Τουρκία υφίσταται θέμα ευρύτερο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες δηλαδή, αποκλειστική οικονομική ζώνη, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα κ.α.

3)Η Ελλάδα εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια θα αποκτήσει τον έλεγχο του 58% της θαλάσσιας περιοχής του Αιγαίου και η Τουρκία μόλις 21%.
Το υπόλοιπο ποσοστό είναι διεθνή χωρικά ύδατα.

4) Η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλά και της Κύπρου ενάντια σε όλες τις Συνθήκες που έχουν υπογραφεί.

5)Η Τουρκία επιδιώκει καθαρή πρόσβαση στο Αιγαίο.
Αν και η Γαλάζια Πατρίδα των Τούρκων είναι κάτι σαν την μεγάλη ιδέα των ελλήνων για την Κωνσταντινούπολη και Μικρά Ασία, στην πράξη οι Τούρκοι θα θέσουν ξεκάθαρα στις διαπραγματεύσεις με τους έλληνες δυνατότητα πρόσβασης στο Αιγαίο.
https://pbs.twimg.com/media/Ee5UMxRWoAAZZEk?format=jpg&name=large

55
6)Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχει και η Βόρεια Κύπρος η οποία έχει δικαιώματα.
Το ζήτημα  της αποστρατιωτικοποίησης εσχάτως και ειδικά στην Κύπρο απασχολεί τους τούρκους.
Κατά το Dogu Akdeniz Politik που απηχεί την μεγάλη ιδέα της Τουρκίας για την Γαλάζια Πατρίδα αναφέρει ότι ο συστηματικός στρατιωτικός εξοπλισμός υπερβαίνει τον αμυντικό σκοπό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GASC) και αποτελεί σοβαρή απειλή στην περιοχή.
Η ελληνική διοίκηση, η οποία προσπαθεί να μετατρέψει το νησί της Κύπρου σε οπλοστάσιο, συνεχίζει τις δραστηριότητές της με ταχύτητα.
Η ελληνική διοίκηση αύξησε τη χερσαία και θαλάσσια ισχύ της αγοράζοντας βαριά όπλα από τη Σερβία και τη Γερμανία και δύο πολεμικά πλοία από τη Γαλλία.
Ενώ η εξοπλιστική δραστηριότητα συνεχίζεται, υπογράφηκε επιστολή προθέσεων μεταξύ της Νότιας Κύπρου και της Γαλλίας για διευρυμένη στρατηγική συνεργασία προκειμένου να ενισχυθεί η ναυτική ικανότητα της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Η Γαλλία σχεδιάζει μόνιμη ναυτική βάση στην Νότια Κύπρο.
my visual 48158358 1

Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

Την 1η Μαΐου 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενέκρινε συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας τον ρόλο του εγγυητή II.
Ο Επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν, με επίσημη δήλωση που έγινε τον Ιανουάριο του 2009, είχε αναφέρει ότι η δήλωση της Τουρκίας ότι είναι εγγυητής της Κυπριακής Δημοκρατίας αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση ήθελε να τερματίσει τη συμφωνία εγγύησης και συμμαχίας. Είναι κατανοητό ότι οι Έλληνες προσπαθούν να αποδομήσουν τη Συμφωνία Εγγύησης και Συμμαχίας.
Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (TRNC) θεωρούν ότι οι ενέργειες που πραγματοποιούνται έχουν σκοπό να  σφετεριστούν την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 2017.
Με τη συμφωνία, διασφαλίστηκε ότι η Γαλλία επωφελείται από τη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης που βρίσκεται στην περιοχή Μάρι στο ελληνικό τμήμα.
Ορίστηκε ότι η υποδομή της βάσης θα αναπτυχθεί με τρόπο που θα επιτρέπει στο Γαλλικό Ναυτικό να αναπτυχθεί στην περιοχή και ότι η Γαλλία θα παράσχει οικονομική στήριξη.
Με τη συμφωνία, το Charles de Gauelle έγινε κέντρο αερομεταφορών στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφέρθηκε ότι η Γαλλία, η οποία θα διεξάγει ασκήσεις και ελέγχους σε άλλες στρατιωτικές βάσεις στη Νότια Κύπρο, θα παράσχει υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς της Ελλάδας και ότι οι κοινές ασκήσεις θα αυξηθούν.
Η Γαλλία θα συνεργαστεί με την ελληνική διοίκηση κατά των δραστηριοτήτων του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή, ενώ υπάρχει απόφαση η εταιρία πετρελαιοειδών Total να προστατεύεται από πολεμικά πλοία της Γαλλίας

Εχθρική η Γαλλία κατά της Τουρκίας

Η Γαλλία εξέφρασε ανοιχτά την εχθρότητα της εναντίον της Τουρκίας, θεωρώντας ότι οι κινήσεις των τούρκων  παραβιάζουν σαφώς τις Συμφωνίες Λονδίνου και Ζυρίχης. Σύμφωνα με τις δύο συμφωνίες, η Νότια Κύπρος, η οποία δεν είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, δεν εξουσιοδοτείται να συνάψει τέτοιες συμφωνίες.
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει συμφωνίες το 2007 που αφορούν αμυντική συνεργασία.

Ασφάλεια σε τρεις χώρες

Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία υπέγραψαν στη Ζυρίχη στις 11 Φεβρουαρίου 1959 σύμφωνα με το άρθρο 1 της Συνθήκης Εγγυήσεων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συνάψει πολιτική και οικονομική ενοποίηση με κανένα άλλο κράτος.
Η ασφάλεια της Κύπρου, εξασφαλίζεται από τη Βρετανία και την Ελλάδα και από την Τουρκία στο Βόρειο τμήμα.

Μπορούν να διεξάγονται στρατιωτικές δραστηριότητες;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τελευταία συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και της Γαλλίας είναι αντίθετη με τις Συμφωνίες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, παραμένει άκυρη συμφωνία που δεν θα αναγνωριστεί από τους εγγυητές.
Οι συμφωνίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι στην Κύπρο, όπου οι εγγυήτριες χώρες αναλαμβάνουν το καθήκον υπεράσπισης, η Κύπρος δεν μπορεί να δημιουργήσει καμία εταιρική σχέση με τρίτες χώρες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές δραστηριότητες.

Μπορεί να παρέμβει;

Ως εκ τούτου, δηλώνεται ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, η οποία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ο μόνος εκπρόσωπος της Κύπρου, αγνοεί τις Συμφωνίες Λονδίνου και Ζυρίχης τονίζοντας ότι μπορεί να παρέμβει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όταν είναι απαραίτητο.
Όλες αυτές οι εξελίξεις, θεωρούνται μονομερείς ενέργειες.

Άρθρα στρατιωτικής συμφωνίας

Αναφέρεται ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου θα εφαρμόσει τη στρατιωτική συμφωνία που προβλέπει στην παροχή ναυτικής βάσης στη Γαλλία εντός έξι μηνών.
Τα ακόλουθα σημεία εφιστούν την προσοχή στη στρατιωτική συμφωνία εννέα σημείων μεταξύ της Γαλλίας και της ελληνικής πλευράς.

-Η ναυτική βάση θα έχει χαρακτήρα επιχειρησιακής εμβέλειας.
-Αφού ολοκληρωθούν – τα σχέδια για την ανάπτυξη της Ναυτικής Βάσης, η βάση θα τεθεί σε λειτουργία εντός έξι μηνών.
-Θα ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων, οι οποίες θα λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της συνεργασίας της PESCO.
-Η μόνιμη παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή θα είναι εγγυημένη.
-Η επιχειρησιακή υποδομή της ελληνικής διοίκησης θα χρησιμοποιηθεί από τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
-Η Γαλλία θα συμβάλει οικονομικά στη δημιουργία και ανάπτυξη της βάσης.
-Το Γαλλικό Ναυτικό, η γαλλική εταιρεία πετρελαίου που δραστηριοποιείται στην περιοχή η Total θα προστατεύεται.
-Η Γαλλία θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των ελληνοκυπριακών ναυτικών δυνάμεων.
-Η συνεργασία και η εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών θα παρέχονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή κοινών δραστηριοτήτων.

Ερμηνεία της στρατιωτικής συμφωνίας

Όπως φαίνεται από αυτά τα δεδομένα, αυτά τα βήματα είναι πολύ πέρα από τους αμυντικούς σκοπούς.
Οι αυξανόμενες προσπάθειες αγοράς και οπλισμού όπλων, σχεδόν στοχεύουν την Βόρεια Κύπρο και την Τουρκική Δημοκρατία είναι προκλητικά βήματα που εμποδίζουν τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών.
Εκτός από όλα αυτά, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου απαιτεί την άρση του εμπάργκο όπλων, το οποίο εφαρμόζεται από τις ΗΠΑ από το 1987, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση του περιβάλλοντος ειρήνης και σταθερότητας στο νησί.
Μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, που προσπάθησαν σκληρά από την πρώτη ημέρα που εκλέχθηκαν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, υπέβαλαν νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης πωλήσεων όπλων στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Ο συνεχής στρατιωτικός εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής διοίκησης αποκαλύπτει την πραγματική πρόθεση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας σχετικά με το μέλλον του νησιού και περιέχει ένα ισχυρό ποσοστό εχθρότητας που έχει να καταγραφεί εδώ και χρόνια.
Πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο σκοπός όλων αυτών των πρωτοβουλιών που υπερβαίνουν τον αμυντικό σκοπό.
Αυτές οι απόπειρες δεν εξυπηρετούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και δεν έχουν καμία άλλη έννοια παρά να προωθήσουν τον πόλεμο.
Αντί για προσπάθειες μείωσης του εξοπλισμού, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και οι υποστηρικτές της πρέπει να πραγματοποιήσουν εποικοδομητικά βήματα για μια μόνιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό.
Διαφορετικά, ούτε περιφερειακή ούτε παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα θα είναι δυνατή λόγω αυτής της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι προφανές ότι η άδικη απομόνωση και οι άδικες συμπεριφορές που εφαρμόζονται στον τουρκοκυπριακό λαό για χρόνια πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατόν.
Από αυτήν την άποψη, θα ήταν σκόπιμο να ληφθούν συνετά μέτρα προς την οικοδόμηση συνεργασίας το συντομότερο δυνατό προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στο νησί της Κύπρου.
u6

Οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στη μεταμόρφωση της Ανατολικής Μεσογείου από περιοχή έντασης σε περιοχή ειρήνης είναι το ζήτημα του περιορισμού των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
Ακριβώς όπως οι Έλληνες σφετερίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία με τα όπλα το 1963 και τη μετέτρεψαν σε ενιαίο ελληνικό κράτος, σήμερα καταβάλλεται προσπάθεια να αποκτήσει νομιμότητα εκ μέρους τους σφετεριζόμενη όλες τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες (ΑΟΖ) γύρω από το νησί.
Η τουρκική πλευρά δηλώνει συχνά ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ ένα τετελεσμένο γεγονός στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των φυσικών πόρων, της ασφάλειας και της στρατιωτικής ισορροπίας.
Η τουρκική πλευρά στηρίζει το διεθνές δίκαιο από την αρχή με μεγάλη αποφασιστικότητα.
Όσοι συνεργάζονται με την ελληνική πλευρά λαμβάνουν μέτρα αγνοώντας το διεθνές δίκαιο.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube