REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία , Τρομοκρατία 22 Αυγούστου 2020

Διεθνές σκάνδαλο! Τουρκικό δικαστήριο λογοκρίνει άρθρα για επίσκεψη Χ. Ακάρ στον τάφο ηγέτη ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης

Διεθνές σκάνδαλο! Τουρκικό δικαστήριο λογοκρίνει άρθρα για επίσκεψη Χ. Ακάρ στον τάφο ηγέτη ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης

Κατόπιν δικαστικής αποφάσεως, που έθεσε σε εφαρμογή πρόσφατο νόμο της Τουρκίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τουρκικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες άρχισαν, πριν λίγες μέρες, να αφαιρούν άρθρα σχετικά με επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εθνικής Αμύνης Χουλουσί Ακάρ στον τάφο του ιδρυτή παράνομης ισλαμιστικής ομάδας.

Ο αριστερός ειδησεογραφικός ιστότοπος OdaTV δημοσίευσε ένα άρθρο, στις 25 Ιουλίου, όπου περιγράφει λεπτομερώς την επίσκεψη του Ακάρ στο νεκροταφείο, όπου βρίσκονται οι  τάφοι του Τούρκου ποιητή και ισλαμιστή ιδεολόγου Νετζίπ Φαζίλ Κιζακιουρέκ και Σαλίχ Ιζέτ Ερντίς, γνωστός και ως Σαλίχ Μιρζαμπέιογλου, οι οποίοι ίδρυσαν την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Μέτωπο των Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής (IBDA-C) με βάση τις ιδέες του Κιζακιουρέκ.

Ένας φίλα προσκείμενος στην οργάνωση IBDA-C λογαριασμός στο Τwitter, σε μια δημοσίευση που έχει διαγραφεί από τότε, ισχυρίστηκε ότι ο Χουλουσί Ακάρ και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ επισκέφτηκαν το «Μαυσωλείο του Διοικητή», όπου φέρονται να προσευχήθηκαν για αυτόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας OdaTV.

Άλλοι ιστότοποι ειδήσεων, όπως η Halk TV και η Sol, δημοσίευσαν επίσης άρθρα που βασίζονται στις αποκαλύψεις του OdaTV.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε τη Δευτέρα την πρόσβαση και στα τρία άρθρα, επικαλούμενο την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ανέφερε η κοινωνική πρωτοβουλία Παρατηρητής Λογοκρισίας του Διαδικτύου, Engelli Web, σε δημοσίευση στο  Twitter.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Sol ανέφερε πως η πρόσβαση στο άρθρο μέσα από την Τουρκία είχε απαγορευθεί αλλά και το περιεχόμενο είχε εντελώς αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα.

Ο Γιαμάν Ακντενίζ, ακτιβιστής για τα δικαιώματα στον κυβερνοχώρο και καθηγητής νομικής, δήλωσε ότι οι ιστοσελίδες είχαν αφαιρέσει το περιεχόμενο την Τρίτη το πρωί, μετά από δικαστική απόφαση που έλαβε χώρα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και η οποία απαγόρευε την πρόσβαση σε αυτό.

«Η λογοκρισία βάσει του καινούριου νόμου λειτουργεί αστραπιαία»: δήλωσε ο Ακντενίζ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ερντίς συνελήφθη το 1998, του αποδόθηκαν κατηγορίες για πράξεις που συνδέονται με τρομοκρατία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Εξέτισε περισσότερο από 15 χρόνια της ποινής του, για να απoφυλακιστεί το 2014 μετά από δίκη.

Κατά την απουσία του Σαλίχ Ιζέτ Ερντίς, η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση IBDA-C συνέχισε την ένοπλη δράση της ως αποκεντρωμένη ομάδα. Επίσης, διάφορες οργανώσεις που ισχυρίζονταν ότι σχετίζονταν με αυτήν, ανέλαβαν την ευθύνη για αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις σε τράπεζες, χριστιανικές εκκλησίες, συναγωγές καθώς και σε μέρη που θεωρούσαν ότι δεν ταιριάζουν στο Ισλάμ, όπως μπαρ, προκαλώντας το θάνατο σε τουλάχιστον εξήντα θύματα.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Σαλίζ Ιζέτ Ερντίς είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και φημολογείται ότι  συζήτησαν για την κοινωνική επανένταξή του.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://ahvalnews.com/press-freedom/turkish-court-censors-articles-ministers-visit-cemetery-islamist-leader

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube