Weather Icon

«Δένει τα χέρια» της κυβέρνησης η εκτίναξη του ελλείμματος

«Δένει τα χέρια» της κυβέρνησης η εκτίναξη του ελλείμματος

Πάνω από το 5% του ΑΕΠ θα ανεβεί φέτος το πρωτογενές έλλειμμα, που αυξήθηκε ήδη στα 8,2 δισ. ευρώ. Όλα δύσκολα για τις μειώσεις των φόρων και την πρόσθετη στήριξη που θα χρειαστεί η οικονομία.

«Στο κόκκινο» ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο η έκρηξη του πρωτογενούς ελλείμματος στα 8,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 6,1 δισ. ευρώ το Ιούνιο, καθώς δημιουργεί εμπλοκές σε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας λόγω έξαρσης του κορονοϊού και στην προώθηση του πακέτου των φοροελαφρύνσεων που βρίσκεται ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα 

Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού που σε σχέση με τους αρχικούς στόχους ξεπερνά τα 9,5 δισ. ευρώ και οδεύει προς πρωτογενές έλλειμμα πάνω από το 5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους περιορίζει τα χρηματοδοτικά περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης κλάδων και εργαζομένων που δέχονται πλήγματα ισχυρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Ταυτόχρονα η «τρύπα» 3,570 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα και η διόγκωση των δαπανών κατά 4,599 δις. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου στενεύουν το δημοσιονομικό χώρο για την σταδιακή άρση του φορολογικού βάρους στην οικονομία με μειώσεις εισφορών και φόρων.

Βέβαια υπάρχει και η χρυσή εφεδρεία των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 33 δισ. ευρώ αλλά το οικονομικό επιτελείο τα διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού για έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χαμηλώσει τη στάθμη της δεξαμενής καθώς εκτός των άλλων κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους.     

Η πτώση των εσόδων από τους φόρους τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τον Ιούνιο και το Μάιο (15% έναντι (16,9% και 35,5% αντίστοιχα). Ωστόσο τα πλήγματα στο τουρισμό, την εστίαση και το εμπόριο σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα και την ανασφάλεια των νοικοκυριών για την επόμενη ημέρα προοιωνίζονται συνέχιση των απωλειών στα κρατικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ότι «η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020».

Πέραν από τη βαθιά ύφεση που ανοίγει «τρύπες» στις εισπράξεις του Δημοσίου λόγω πτώσης του τζίρου κυρίως σε κλάδους με σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στο ΑΕΠ, ο προβληματισμός των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών εντείνεται καθώς διατυπώνονται φόβοι για νέα γενιά «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο, δεδομένου ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών θα βρεθεί σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους αφήνοντας έτσι απλήρωτους φόρους. Το πρώτο κρας-τεστ για την ανταπόκριση των φορολογούμενων στην πληρωμή των του φόρου εισοδήματος αναμένεται στο τέλος Αυγούστου οπότε θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι δύο πρώτες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως το τέλος του έτους 8,2 δισ. ευρώ: 4 δισ. ευρώ για το φόρο εισοδήματος, 2,7 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ και τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας. Σε αυτά προστίθενται και οι δόσεις από τις ρυθμίσεις για τις οφειλές που έχουν ανασταλεί αλλά και τις τρέχουσες.

Η δεύτερη εστία που «ανάβει φωτιές» στον προϋπολογισμό είναι η αναγκαστική αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων που όπως όλα δείχνουν δεν θα σβήσει τουλάχιστον άμεσα. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορονοϊού δημιουργεί την ανάγκη νέων περιοριστικών μέτρων με στοχευμένα lock down, πράγμα που θέτει στο τραπέζι τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης και ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Δημοσίου.

για τη συνέχεια BusinessDaily

 

σχετικά άρθρα