Weather Icon
Παιδεία 2 Αυγούστου 2020

Αθόρυβος πατριωτισμός

Αθόρυβος πατριωτισμός
Για τον καθηγητή και μέντορα μου, Κύρο Υάκινθο, έχω γράψει πολλές φορές. Σχεδόν όσες έχω γράψει και για την ομάδα του, της οποίας υπήρξα ιδρυτικό μέλος. Ειδικά τώρα όμως του οφείλω μια ακόμα αναφορά.
Διαβάζω λοιπόν στον εξαιρετικά έγκυρο «Δούρειο Ίππο» οτι το 2012, η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) υπέβαλε πρόταση στην τότε κυβέρνηση για ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομενου στολίσκου αυτόνομων μη επανδρωμένων υποβρυχίων και σμήνους Mini UAV. Φυσικά και δεν προχώρησε το εγχείρημα.
Καθόλου απίθανο. Εδω οταν η δικη μου ομάδα ολοκλήρωσε το RX-1 (λευκο σκαφος, πανω, δεξια) και το πέταξε επιτυχώς το 2016 καποιοι το βρηκαν «μη καινοτομο». Δεν υπολογισαν βεβαια στον Υακινθο. Αφου εντυπωσίασε μεχρι και τους πλεον διστακτικούς με τα RX-3 (αριστερά) και RX-4 (κατω) σήμερα επανέρχεται με νεο πρότζεκτ για σμήνος μη επανδρωμένων σκαφών.
Ένα πρόγραμμα όπου μετέχουν πάρα πολλές ελληνικές εταιρείες, όπως και κυπριακές, ισπανικές και ολλανδικές…Προσέξτε τώρα μια λεπτομέρεια: «Το ΑΠΘ θα εισπράξει και δικαιώματα για κάθε drone που θα κατασκευαστεί. Τα χρήματα θα πηγαίνουν στη συνέχεια σε ανάγκες του ίδιου του πανεπιστημίου όπως εξοπλισμό, αίθουσες, κ.ά»
Τα βλέπετε φίλοι μου; Σε ανάγκες του πανεπιστημιου θα πηγαίνουν τα κέρδη. Οχι σε καταθέσεις και τζακούζι καθηγητών, όχι σε ακριβούς γάμους υπουργών άμυνας στο Παρίσι και βέβαια οχι σε αναδρομικά διπλό και τριπλο-συνταξιουχων.
Διοτι ο πατριωτισμός ειναι υπόθεση προσωπική. Και όσο τον καλύπτουμε πίσω απο συλλογικοτητες, συντεχνίες και οργανώσεις απλώς μειώνουμε την ισχύ του.
Διότι όλοι θέλουν να είμαστε μαζί στα καλά, μα οι περισσότεροι λιποτακτούν στα δύσκολα.
Την τελευταία δεκαετία η χώρα βίωσε την κατάρρευση πολλών συμβόλων και κατεστημένων αντιλήψεων. Δυστυχώς δεν είμαστε ακόμη στο τέρμα. Η μετριοκρατία γνωρίζει πως πεθαίνει αλλά δεν θα πέσει αμαχητί. Στη Δη.Ξα. κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο χρόνος τελειώνει.

Νικόλαος Λαγόπουλος  –   

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube