Weather Icon

Ασκούν πίεση με Αμμόχωστο οι Τούρκοι

Ασκούν πίεση με Αμμόχωστο οι Τούρκοι

  Φρίξος Δαλίτης   

Πίεση με την περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου βάζει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, με το θέμα να βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στην ατζέντα της προεκλογικής για την αναμέτρηση στα κατεχόμενα.

Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης έχει μετατραπεί σε λάβαρο προεκλογικής τόσο από τους Τατάρ και Οζερσάι, όσο και από τον Σερντάρ Ντενκτάς, με τους τρεις τους να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος έχει την ικανότητα υλοποίησης αυτής της προεκλογικής δέσμευσης. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, ο οποίος βρίσκεται από προχθές στην Άγκυρα, είδε χθες και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τον Φουάτ Οκτάι στέλλοντας εκ νέου μήνυμα για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.  

Στην Τουρκία για επαφές βρέθηκαν και ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί και ο πρόεδρος του τ/κ ΔΚ, Φικρί Ατάογλου. Τόσο ο κ. Αρικλί όσο και ο κ. Ατάογλου είπαν ότι συζήτησαν το θέμα των Βαρωσίων στην Άγκυρα, με τον πρώτο να εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα «είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνουν σοβαρά βήματα  όσον αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά και τη λύση δύο κρατών. Γι’ αυτό τον λόγο κλήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν αυτά τα δύο θέματα».

Οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς αλλά και τα μηνύματα που φτάνουν από την Τουρκία δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι αναφορές για την Αμμόχωστο, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει έστω και σε μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης τους επόμενους μήνες. Προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι το παραλιακό μέτωπο της κατεχόμενης πόλης όπου βρίσκονται και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και οι οποίες παραμένουν εγκαταλειμμένες και ερειπωμένες από το 1974.

Η τουρκική κυβέρνηση, φαίνεται να θεωρεί το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου ως μια διέξοδο οικονομική και για την ίδια αλλά και για το κατοχικό καθεστώς καθώς η κίνηση αυτή θα προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις, κυρίως τουρκικά σε μια περιοχή η οποία με βάση το παρελθόν της μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως πληροφορούμαστε, φαίνεται να γίνεται ξανά κρούση σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στο παραλιακό μέτωπο με σκοπό να πουλήσουν την περιουσία τους. Πληροφορίες κάνουν λόγο επίσης και για εμπλοκή Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο μεσίτη προσπαθώντας να πείσουν τους ιδιοκτήτες να πουλήσουν την περιουσία τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν τελικά κάποιοι προχώρησαν σε πώληση της περιουσίας τους.

Είναι ωστόσο γνωστό το κάλεσμα που απευθύνεται προς τους ιδιοκτήτες από το κατοχικό καθεστώς για επιστροφή τους με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, υπό την κατοχική διοίκηση ασφαλώς. Το όλο ζήτημα παρακολουθείται στενά από την Κυβέρνηση, η οποία προβαίνει σε διάφορα διαβήματα τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας προτάσσοντας και τα σχετικά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο, το 550 και το 789. Το θέμα ήγειρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους την περασμένη εβδομάδα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας του δήμου Αμμοχώστου με την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οποία θα θέσουν το ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Εκπρόσωποι του δήμου Αμμοχώστου είχαν μεταβεί την προηγούμενη βδομάδα στο Προεδρικό όπου έτυχαν και σχετικής ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μέχρι στιγμής, πέραν από τις δηλώσεις που φτάνουν από τα κατεχόμενα και την Άγκυρα, δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο σε σχέση με το θέμα της περίκλειστης πόλης. 

Την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στο δημαρχείο της Δερύνειας. Η εκδήλωση φέτος θα γίνει με βάση τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου δεν θα είναι ανοικτή για όλους αλλά θα δοθούν προσκλήσεις για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Ερσίν Τατάρ και Φουάτ Οκτάι κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Άγκυρα. 

Σύμφωνα με δημοσιεύμα της Yeni Duzen, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του ΓΤΠ, σε δήλωση που εξεδόθη από το γραφείο του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι μετά τη συνάντηση την Τρίτη δόθηκε το μήνυμα πως θα ανοίξει σύντομα η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα ανεγερθεί νοσοκομείο πανδημίας 100 κλινών στην κατεχόμενη Κύπρο. Στη δήλωση αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση επιτεύχθηκε σύγκλιση απόψεων στα εξής θέματα:

  • Συνέχιση της βοήθειας και της στήριξης που παρείχε η Τουρκία προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» κατά την περίοδο της αντιμετώπισης της πανδημίας και κατά τη διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης.
  • Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανέγερση στα κατεχόμενα ενός πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομείου πανδημίας 100 κλινών για έκτακτα περιστατικά εντός του 2020. 
  • Ολοκλήρωση των εργασιών επιδιόρθωσης και συντήρησης του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα εντός Σεπτεμβρίου 2020 και επανέναρξη της παροχής νερού. 
  • Συνέχιση της στήριξης της οικονομίας της «ΤΔΒΚ», επιτάχυνση των οικονομικών σχέσεων και αποτελεσματική εφαρμογή της λεγόμενης «Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συμφωνίας Συνεργασίας για το 2020». 
  • Συνέχιση της κοινής αποφασιστικότητας και της συνεργασίας στο θέμα της προστασίας των ούτω καλούμενων νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τούρκων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.   
  • Εντατικοποίηση των εργασιών για άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού το συντομότερο.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube