Weather Icon

Απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο η Πολεμική Αεροπορία: «Ασπίδα» στις τουρκικές προκλήσεις – Τα Phantom ξανά πάνω από τα ακριτικά νησιά

Απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο η Πολεμική Αεροπορία: «Ασπίδα» στις τουρκικές προκλήσεις – Τα Phantom ξανά πάνω από τα ακριτικά νησιά

Οι επόμενες ημέρες έπειτα από την κρίση του Ιουλίου που έφερε Αθήνα και Άγκυρα στα πρόθυρα ακόμα και σύγκρουσης βρίσκει την Πολεμική Αεροπορία όχι απλά με το ηθικό στα ύψη αλλά να κυριαρχεί απόλυτα στο Αιγαίο και να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος στους γείτονες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες εκτός από τα F-16 και τα Mirage,πάνω από τα ακριτικά μας νησιά έχουν απλώσει τα φτερά τους ακόμα και τα παλιότερα μεν αλλά ιδιαίτερα αξιόπιστα Phantom F-4E AUP. Με εντολή του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας οι ‘’Φαντομάδες’’ της 338 Μοίρας ‘’ΑΡΗΣ’’ απογειώνονται κατά κύματα από την ‘’φωλιά’’ τους στην Ανδραβίδα και πετούν Ανατολικά έως τα όρια του FIR Αθηνών.


Εκτελούν σενάρια επιχειρησιακής εκπαίδευσης σύμφωνα με τον ρόλο τους ως Μοίρα Δίωξης-Βομβαρδισμού πετώντας χαμηλά πάνω από τα Ελληνικά νησιά. Προσομοιάζουν αποστολές κρούσης με στόχους είτε στο έδαφος είτε στη θάλασσα και εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που έχουν να μεταφέρουν ανάλογα όπλα.


Όπως όλες οι Πολεμικές Μοίρες της HAF έτσι και οι «Φαντομάδες» τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό όταν ο Τουρκικός στόλος βγήκε στο Αιγαίο και οι γείτονες απείλησαν με έξοδο του ORUC REIS για έρευνες Νότια του Καστελόριζου. Οι «σαραντάρηδες» της Πολεμικής Αεροπορίας φορτώθηκαν άμεσα με όπλα και τέθηκαν σε χρόνο ρεκόρ όπως και τα υπόλοιπα μαχητικά από τη Λάρισα και τον Βόλο έως την Τανάγρα, τον Άραξο και τη Σούδα σε ετοιμότητα για να αναλάβουν δράση.


Παρά την παλαιότητά τους τα F-4E AUP καταγράφουν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές διαθεσιμότητες γεγονός που αποδείχθηκε και στην πρόσφατη κρίση όταν σημαντικός αριθμός πάνοπλων Phantom περίμενε το ‘’πράσινο’’ φως για απογείωση. Η φράση ιπτάμενου «φαντομά» ότι «δεν κάνουμε πίσω ούτε καν για να πάρουμε φόρα» είναι χαρακτηριστική της ψυχολογίας των αεροπόρων που πετούν τα παλιότερα αλλά εμβληματικά μαχητικά που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

Το γεγονός ότι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ανταλλακτικά για ένα μοντέλο μαχητικού το οποίο πλέον πετούν ελάχιστες πολεμικές αεροπορίες στον κόσμο αλλά και η εμπειρία των τεχνικών στην Ανδραβίδα δίνουν την αισιοδοξία ότι τα F-4 μπορούν να προσφέρουν για αρκετά χρόνια ακόμη στην Πολεμική Αεροπορία. Για να δώσουν τη θέση τους ενδεχομένως στα μαχητικά stealth F-35 για τα οποία ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Ελλάδα και την HAF με τους Αμερικανούς να απαντούν θετικά στο Ελληνικό αίτημα.


Με τις εκπαιδευτικές πτήσεις των Phantom πάνω από το Αιγαίο αλλά και μεγάλου αριθμού F-16 όσο και Μirage σε κάθε γωνιά του FIR Aθηνών η Πολεμική Αεροπορία στέλνει σταθερά το μήνυμα της απόλυτης κυριαρχίας στο Αρχιπέλαγος στον απόηχο της κρίσης του Ιουλίου. Η άμεση πολεμική προετοιμασία όταν χρειάστηκε ήταν άλλωστε η πιο ισχυρή απόδειξη της απόλυτης ετοιμότητας ιπτάμενων και τεχνικών.

Ούτως ή άλλως η παρουσία των Ελληνικών «γερακιών» ειδικά στο Αιγαίο όλους τους τελευταίους μήνες πριν από την κρίση του Ιουλίου έδειχνε ξεκάθαρα πέρα από την ποιοτική υπεροχή ότι και σε επίπεδο αριθμών η Πολεμική Αεροπορία υπερτερεί έναντι των γειτόνων. Σε όλες τις περιπτώσεις οι Τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίζονται ακόμα και από διπλάσιο αριθμό μαχητικών με την ‘’μπλε’’ σημαία στα φτερά τους.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube