Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 9 Αυγούστου 2020

Αποφασισμένος για κρίση ο Ερντογάν μετά την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου;

Αποφασισμένος για κρίση ο Ερντογάν μετά την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου;

Αποφασισμένη να φθάσει στα άκρα παρουσιάζεται η Τουρκία, ως αντίδραση στη μερική/ τμηματική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η προσπάθεια… αποκλιμάκωσης στο πεδίο των ελληνοτουρκικών δεν άντεξε καθώς η Άγκυρα επανέρχεται πιο αποφασιστικά στη γνωστή για εκείνη τακτική της έντασης με στόχο την επιβολή τετελεσμένων. Η εξαγγελία από τον Ερντογάν για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προδικάζει τα επόμενα βήματα, αν και είναι γνωστό πως στην Κύπρο αυτή η παράνομη δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: APOPESIS

Υπενθυμίζεται πως μετά την απόφαση να μη σταλεί στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου το «Όρουτς Ρέις» για έρευνες, κινήθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός» ενώ γεώτρηση διενεργεί το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»(θαλασσοτεμάχιο 6). Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρισκόταν στη Μάλτα όταν πληροφορήθηκε την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Είχε, μάλιστα, εκείνη την ώρα συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Η συνάντηση διακόπηκε και ο Τσαβούσογλου αποχώρησε για να επικοινωνήσει με την Άγκυρα και πρωτίστως με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αν και προφανώς ανέμενε αυτή την εξέλιξη παρουσιάσθηκε έξω φρενών και προδιάγραψε τη μη έναρξη του προγραμματισμένου για την 24η Αυγούστου νέου κύκλου διερευνητικών επαφών. «Δεν συζητούμε πλέον με την Ελλάδα», φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του, υπενθυμίζοντας πως η Άγκυρα αποδέχθηκε τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και συμφώνησε να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα. Επί τούτου, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, υπήρξε και συμφωνία επί ενός κειμένου, το οποίο δεν περιείχε λεπτομέρειες, ούτε την ατζέντα των συζητήσεων καθώς δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συναντίληψη. Ήταν, βασικά, ένα κείμενο με το οποίο αναφερόταν πως οι δυο χώρες αποφάσισαν να ξεκινήσουν διάλογο

Είναι προφανές πως τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, τα οποία άνοιξαν με γερμανική παρέμβαση, ξανακλείνουν και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι όποιες συζητήσεις πρέπει να αναμένονται μετά από μια νέα ένταση. Ξένος διπλωμάτης σημείωνε πως η Άγκυρα θα περάσει στην αντεπίθεση και θα αξιοποιήσει το πεδίο, που θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα. Δηλαδή, να στείλει ερευνητικά σκάφη εντός της θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδος, συνοδευόμενα όπως πάντα με πολεμικές φρεγάτες. Εκτιμάται δε πως θα τεντώσει ακόμη περισσότερο το σχοινί προκαλώντας την Ελλάδα να την ακολουθήσει.

-Θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς Ελλάδος σε μια νέα παραβίαση, όπως έδειξε προ μερικών ημερών, όταν έστειλε το στόλο της για να αντιμετωπίσει μια εξαγγελθείσα παρανομία (αποστολή Όρουτς Ρέις και τουρκικών φρεγάτων);

-Εάν δεν αντιδράσει η Ελλάδα, η Τουρκία θα προχωρήσει σε εδραίωση των παράνομων διεκδικήσεών της. Θα «απλώσει» στις «γκρίζες περιοχές».

-Θα ρισκάρει η Άγκυρα και θα οδηγήσει τις εξελίξεις σε μια στρατιωτική σύρραξη;

-Αν και ο Ερντογάν έδειξε να φλερτάρει με θερμό επεισόδιο έκανε πίσω όταν μεσολάβησε η γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. Τώρα, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται έτοιμος να σηκώσει το γάντι και να αντιδράσει έναντι της Ελλάδος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

www.defencepoint.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube