Weather Icon

Ανεβαίνει κι άλλο το «θερμόμετρο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων!

Ανεβαίνει κι άλλο το «θερμόμετρο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων!

Ανεβαίνει κι άλλο το «θερμόμετρο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς η Άγκυρα σήμερα το πρωί εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε δεσμεύσει και τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος απέπλευσε από το σημείο όπου βρισκόταν έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, συνοδεία πολεμικών πλοίων, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε ύψιστο συναγερμό, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της Άγκυρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, το πλοίο έχει ήδη φτάσει στην περιοχή όπου θα  κάνει έρευνες.

Η νέα αυτή προκλητική κίνηση της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη, καθώς η συμφωνία της Ελλάδας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο έχει ενοχλήσει πολύ τον Τούρκο πρόεδρο.  Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες συνεδριάζει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η νέα τουρκική Navtex

Συγκεκριμένα, η Τουρκία με τη νέα Navtex προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες του Oruc Reis από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό για το διάστημα από σήμερα έως τις 23 Αυγούστου.

TURNHOS N/W : 1024/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUC REIS, ATAMAN AND CENGIZ HAN BETWEEN 10-23 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.84 N – 030 06.78 E
33 41.25 N – 028 46.16 E
33 47.41 N – 028 21.48 E
33 53.37 N – 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.
CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Σημειώνεται ότι από χθες το Oruc Reis και τα δύο βοηθητικά του σκάφη απενεργοποίησαν τα συστήματα εντοπισμού τους και δεν υπάρχει εικόνα για το πού βρίσκονται. Μάλιστα, νωρίς το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος απέπλευσε από το σημείο όπου βρισκόταν, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, συνοδεία πολεμικών πλοίων, με προορισμό την περιοχή που δεσμεύει η νέα Navtex.

Σε ανάρτησή του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, επιβεβαίωσε ότι το ερευνητικό σκάφος απέπλευσε και μάλιστα έφτασε στην περιοχή όπου θα κάνει έρευνες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε μήνυμά του στο Twitter, το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Εν τω μεταξύ, από σήμερα τέθηκε σε ισχύ και η Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας και αφορά στρατιωτικές ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Σε «κόκκινο συναγερμό» οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή της Άγκυρας θεωρείτο αναμενόμενη από την Αθήνα, καθώς όπως έγραφε το Newpost αμέσως μετά τις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είχαν φτάσει στην Αθήνα και στο Γενικό Επιτελείο οι πρώτες πληροφορίες για έντονη κινητικότητα στο Τουρκικό πολεμικό ναυτικό, έξοδο πολεμικών πλοίων από τα Δαρδανέλια προς το Αιγαίο αλλά και από τους ναυστάθμους της Σμύρνης και του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο.

Σταδιακά το επίπεδο επιφυλακής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέβηκε κατακόρυφα με τον Στόλο να ενισχύει συνεχώς την παρουσία του σε όλες τις κρίσιμες περιοχές του Αρχιπελάγους με τις Μονάδες επιφανείας, αλλά και τα υποβρύχια να κινούνται προς καίρια σημεία. Άλλωστε το Πολεμικό Ναυτικό διατηρούσε ήδη μεγάλο αριθμό πλοίων σε επιφυλακή και παρακολουθούσε κάθε Τουρκική κίνηση.

Ταυτόχρονα σε πλήρη επαγρύπνηση τέθηκε από αργά το βράδυ της Κυριακής και η Πολεμική Αεροπορία όπως επίσης Σχηματισμοί και Μονάδες του Στρατού Ξηράς τόσο στα ακριτικά νησιά όσο και στον Έβρο. Κινητοποίηση ανάλογη με αυτή της 21ης Ιουλίου όταν η Άγκυρα εξέδωσε navtex για έρευνες του σεισμογραφικού Oruc Reis Νότια του Καστελόριζου. Από τότε και παρά το γεγονός ότι το Τουρκικό σκάφος δεν βγήκε ποτέ για έρευνες, ενώ ο στόλος των γειτόνων σταδιακά επέστρεψε στους ναυστάθμους οι εντολές του Ελληνικού Επιτελείου ήταν ξεκάθαρες και δεν άφησαν περιθώριο για την παραμικρή χαλάρωση.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube