REAL TIME |

Weather Icon
Αφρική , Τουρκία 3 Αυγούστου 2020

Ανάλυση: Η Τουρκία μετετράπη σε Rogue State για την Δύση

Ανάλυση: Η Τουρκία μετετράπη σε Rogue State για την Δύση

Του Yochanan Visser 

Μέχρι τώρα έχει καταστεί σαφές ότι η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ένα αδίστακτο κράτος υπό την κυριαρχία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αφού εισέβαλε στη Συρία δύο φορές για να αποτρέψει το όνειρο της κουρδικής ανεξαρτησίας και να βομβαρδίσει το βόρειο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του όρους Σιντζάρ, το οποίο φιλοξενεί όσους ανθρώπους απομένουν από τη μειονότητα Yazidi στο Ιράκ – με το πρόσχημα ότι οι Τούρκοι πολεμούσαν «τρομοκράτες» του PKK – Η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά πολέμου με την Αίγυπτο.

Επιπλέον, ο Ερντογάν συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι θα «απελευθερώσει» το Τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ. «Η Τουρκία είναι μια απρόβλεπτη χώρα που δεν θα μείνει αδρανής. Ενώ πριν από την ανάληψη του πολιτικού Ισλάμ, το εθνικό σύνθημα ήταν «Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στο εξωτερικό», σήμερα είναι ακριβώς το αντίθετο: «Πόλεμος στο σπίτι, πόλεμος στο εξωτερικό», δηλώνει ο Cengiz Aktar, καθηγητής τουρκικών και σύγχρονων ασιατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο. της Αθήνας.

Ο Ακτάρ ισχυρίζεται ότι τα εγκαίνια της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη  ως τζαμί στις 24 Ιουλίου έναντι των Χριστιανών, οι οποίοι έχουν γίνει διωκόμενη μειονότητα στην Τουρκία και στον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο.

Η 24η Ιουλίου, σηματοδοτεί την ημέρα που υπεγράφη η αποκαλούμενη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία έθεσε επίσημα τέλος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δημιουργώντας τη σύγχρονη Τουρκία που ήταν κοσμικό κράτος μέχρι που το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν ανέλαβε τη χώρα πριν από δεκαοκτώ χρόνια.

Ο μέντοράς μου, ο αείμνηστος καθηγητής Barry Rubin  ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής, προέβλεψε το 2009 ότι η Τουρκία θα γινόταν ισλαμική χώρα υπό τον Ερντογάν και ότι ο αδίστακτος  ηγέτης θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στη Μέση Ανατολή. Ο Ρούμπιν συνήθιζε να αποκαλεί αυτό που έκανε ο Ερντογάν με την Τουρκία ως “μυστική επανάσταση”.

Τώρα, 11 χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν φαίνεται όλο και περισσότερο να προσπαθεί να εξαγάγει αυτή την «μυστική» επανάσταση που έχει μετατραπεί σε μια επιθετική προσπάθεια κυριαρχίας στη Μέση Ανατολή και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Σύμφωνα με το Associated Press (AP) ο Ερντογάν εκβίασε την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σαρράζ, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ως αντάλλαγμα η Τουρκία έστειλε  όπλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την ανάπτυξη στρατευμάτων από δυσαρεστημένους Σύριους Σουνίτες Ισλαμιστές στη Λιβύη.

Η ανάπτυξη Σύρων μισθοφόρων ήταν κατάφωρη παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ, όπως και η παράδοση όπλων – μη επανδρωμένων αεροσκαφών που απαγορεύεται βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αφορούσαν τον πόλεμο της Λιβύης.

Το AP αναφέρει ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει περίπου 4.000 Σύρους στη Λιβύη, όπου μάχονται κατά μήκος των δυνάμεων του αλ-Σαράι και τώρα πολιορκούν την παράκτια πόλη Σύρτη, η οποία βρίσκεται κοντά στα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης.

“Αυτοί (οι Τούρκοι) εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία μας εκείνη την εποχή”, δήλωσαν στο AP ανώνυμοι Αξιωματούχοι της Λιβύης.

Η τουρκική επέμβαση κλιμάκωσε τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και τον μετέτρεψε σε διεθνή σύγκρουση στην οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει τους δικούς της μισθοφόρους και παραδίδει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα στον λιβυκό στρατό, τον οποίο ηγείται ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Η Αίγυπτος δεν έδειξε ποτέ μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη γειτονική Λιβύη, αλλά αυτό έχει πλέον αλλάξει. Τον περασμένο μήνα, το αιγυπτιακό κοινοβούλιο σφράγισε ένα σχέδιο που παρουσίασε ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φαττάχ ελ Σίσι, το οποίο θα έφερνε τον αιγυπτιακό στρατό στη μάχη της Λιβύης.

Ο Ελ-Σίσι χαρακτήρισε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάληψης της Σύρτης ως μία  “κόκκινη γραμμή” και προειδοποίησε ότι θα στείλει τον αιγυπτιακό στρατό για να ματαιώσει το σχέδιο του Ερντογάν.

Η Αίγυπτος θα “υπερασπιστεί την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια στη στρατηγική δυτική κατεύθυνση ενάντια στις ενέργειες ένοπλων εγκληματικών πολιτοφυλακών και ξένων τρομοκρατών”, ανέφερε η Αιγυπτιακή Βουλή των Αντιπροσώπων σε παραπομπή στα “τουρκικά” στρατεύματα και στο σχέδιο του Ερντογάν να αποκτήσει τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου της Λιβύης.

“Η Αίγυπτος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αναστηλωθεί η Λιβύη από τον πολυετή εμφύλιο”, ανέφερε ο Πρόεδρος ελ Σίσι σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έφτασαν στο σημείο βρασμού όταν το Κάιρο κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τουρκική προσπάθεια για διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου θάλασσας θα θεωρηθεί “παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου”.

Με άλλα λόγια, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να φτάσουν σε σημείο μη επιστροφής μετά το οποίο ο πόλεμος θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή.

Το ίδιο ζήτημα των δικαιωμάτων ανοικτής θαλάσσης έρευνας υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο θάλασσα έχει αυξήσει κατακόρυφα τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με την Κύπρο καθώς και το Ισραήλ στην άλλη πλευρά.

Στην άλλη άκρη της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία εργάζεται για να επεκτείνει την επιρροή της στο Κατάρ και στη Σομαλία, όπου οι Τούρκοι έχτισαν στρατιωτική βάση. Ο Ερντογάν ανακατεύεται επίσης στον πόλεμο της Υεμένης προσφέροντας ένα ασφαλές καταφύγιο στους ισλαμιστές που πολέμησαν.

Ο Economist δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο σχετικά με την ηγεμονική κίνηση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει σαφές όραμα για την περιοχή.

Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο Τούρκος δικτάτορας μπορεί να μην είναι το καλύτερο στρατηγικό μυαλό της περιοχής, αλλά τα σχέδιά του για τη Μέση Ανατολή και τον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο είναι πεντακάθαρα.

Ο Ερντογάν έχει προβεί σε πολλές δηλώσεις σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, την οποία κατέστησε σαφές πως θεωρεί απαρχαιωμένη και ανίσχυρη σήμερα.

Το ισχύει και για τη Συμφωνία Σάικς-Πικότ του 1916 που έθεσε εκ των πραγμάτων τέλος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Τούρκος ισχυρός άνδρας έχει κάνει πολλές δηλώσεις στις οποίες υπενθύμισε την Οθωμανική εποχή ως παράδειγμα του οράματός του για το μέλλον της Τουρκίας.

Όσο για τον μουσουλμανικό κόσμο, ο Ερντογάν προσπαθεί να γίνει ο ηγέτης της Ummah, ολόκληρου του ισλαμικού έθνους, και γι’ αυτό τόλμησε να μετατρέψει την εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο δεσμεύεται να ξεκινήσει έναν ιερό πόλεμο κατά του Ισραήλ με το πρόσχημα ότι το τζαμί al-Aqsa θα ξαναλειτουργήσει χάριν της Τουρκίας.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.israelnationalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube