REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 5 Αυγούστου 2020

Αν τη γλυτώσει κι αυτή τη φορά ο Ερντογάν, είναι εφτάψυχος! Γκρεμίζεται η λίρα

Αν τη γλυτώσει κι αυτή τη φορά ο Ερντογάν, είναι εφτάψυχος! Γκρεμίζεται η λίρα

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια γνώρισε αρκετές συναλλαγματικές κρίσεις, όμως πάντα η τουρκική οικονομία κατάφερνε να ξεπερνά τους κραδασμούς και να συνεχίζει ακάθεκτη.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της τουρκικής οικονομίας είναι το χαμηλό εξωτερικό χρέος, σε σχέση με το ΑΕΠ.

Επίσης, πλεονέκτημα είναι η ισχυρή παραγωγική – βιομηχανική βάση, με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα, που εξασφαλίζει στην Τουρκία συνάλλαγμα που ξεπερνά τα 150 δις δολάρια το χρόνο.

Υπάρχουν και οι άδηλοι πόροι, κατασκευαστικές εταιρείες στο εξωτερικό, οι διεθνείς μεταφορές, τα ισλαμικά κεφάλαια, που αποτελούν σωσίβιο για την τουρκική οικονομία.

Η “αχίλλειος πτέρνα” της τουρκικής οικονομίας είναι η τουρκική λίρα, που από καιρού εις καιρόν κλυδωνίζεται, ειδικά σε περιόδους πολιτικών κρίσεων.

Το τελευταίο εξάμηνο η τουρκική λίρα υφίσταται πιέσεις, με τον Ερντογάν να διατάσσει την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να την στηρίξει πάση θυσία!!!

Τι σημαίνει αυτό;

Το διάστημα των έξι μηνών, η Κεντρική Τράπεζα εξάντλησε όλα τα συναλλαγματικά της αποθέματα, πάνω από 60 δις δολάρια, για να κρατηθεί το δολάριο κάτω από τις επτά λίρες.

Όμως τα αποθέματα εξαντλήθηκαν, το Κατάρ δεν δίνει άλλα λεφτά, η Λιβύη μετρά υστέρηση 8 δις δολαρίων από την παύση των εξαγωγών πετρελαίου και δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του Ερντογάν, οι ΗΠΑ δεν δίνουν έγκριση για swap και η Τουρκία έχει μείνει ξεκρέμαστη.

Σήμερα, ώρα 11:41, η τιμή του δολαρίου έναντι τις λίρας είχε ξεπεράσει το κρίσιμο 1:7 και συγκεκριμένα η τιμή της λίρας έναντι του δολαρίου κατέγραφε πτώση 1,86%.

Να κάνουμε μια προφητεία.

Αν συνεχιστεί η πτώση της λίρας και η ισοτιμία φθάσει το ένα δολάριο δέκα λίρες Τουρκίας, τότε θα μπορέσουμε με σχετική ασφάλεια να προδιαγράψουμε το πολιτικό τέλος του Ερντογάν.

Εαν δε μια τέτοια εξέλιξη συνδυαστεί με μια ήττα της Τουρκίας στη Λιβύη, τότε ο Ερντογάν θα βιώσει ό,τι βίωσαν οι Νεότουρκοι, μετά την ήττα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ό,τι  βιώσαμε εμείς οι Έλληνες μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Οψόμεθα.

Σ.Κ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube