REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 18 Αυγούστου 2020

«Άλμα προς την Ελευθερία».

«Άλμα προς την Ελευθερία».
Ο 19χρονος στρατιώτης Konrad Schumann κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο προσπαθώντας να ηρεμήσει και να πραγματοποιήσει την ιδέα που του είχε κατέβει στο μυαλό εκείνο το πρωινό. Οπως ο ιδιος ανέφερε «δεν ήθελε να ζει πια εγκλωβισμένος». Η παρουσία αρκετού κόσμου στο σημείο της περιπολίας του διευκόλυνε το σχεδιό του καθώς αποσπούσε την προσοχή των άλλων Ανατολικογερμανών φρουρών. Λίγο πριν ειχε αλλάξει το γεμάτο όπλο του με ένα άδειο για να είναι πιο ελαφρύ και να πηδήξει με μεγαλύτερη άνεση.
Ο φωτογράφος/καμεραμαν του ΑΡ Peter Leibing, που βρισκόταν τυχαία στο σημείο, απαθανάτισε τη σκηνή δίνοντας στη φωτο τον τίτλο «Άλμα προς την Ελευθερία» (“Leap into freedom”)

Με την πράξη του ο Κόνραντ Σούμαν έγινε σύμβολο ελευθερίας για εκατομμύρια ανθρωπους. Στην Ανατολική Γερμανία το καθεστώς τον μίσησε για τη «προδοσία» του, την ώρα που στη Δύση για χρόνια ολόκληρα δεν σταμάτησε να δίνει συνεντεύξεις, να φωτογραφίζεται με διάσημους (ακόμα και με τον Ρόναλντ Ρέηγκαν) και να υπογράφει αυτόγραφα σε αφίσες με τη φωτο της απόδρασης που είχε πλέον γίνει παγκόσμιο σύμβολο.
Το βάρος της δημοσιότητας αποδείχθηκε όμως βαρυ για τον Σουμαν. Τα προβλήματα αλκοολισμού από τα πρώτα κιόλας χρόνια του στη Δύση ακολούθησε η βαθια κατάθλιψη, ο μόνιμος φοβος καταδίωξης από τους πράκτορες της Στάζι και μια ζωή γεμάτη μεταπτώσεις που προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στη δόξα ενος συμβόλου και την καθημερινή ζωή ενός απλού εργάτη στο εργοστάσιο της Audi. Παλεύοντας με τους δαιμονες του μυαλού του ο Σουμαν αυτοκτόνησε το 1998. 9 χρόνια μετά τη πτώση του τείχους, 8 μετά την επανένωση της Γερμανίας «την πράξη που πραγματικά τον απελευθέρωσε» οπως ο ιδιος ανέφερε.
Το «Άλμα στην Ελευθερία» πραγματοποιήθηκε στις 4μμ της 15ης Αυγούστου 1961.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube