Weather Icon

Αλ. Μαλλιάς: Κοιτάζουμε το συμφέρον μας, δεν ζητάμε άδεια από κανέναν

Αλ. Μαλλιάς: Κοιτάζουμε το συμφέρον μας, δεν ζητάμε άδεια από κανέναν

«Δεν φοβόμαστε, υπερασπιζόμαστε το συμφέρον μας και δεν ζητάμε την έγκριση κανενός», υπογραμμίζει ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, την επόμενη ημέρα και τα σενάρια για έναρξη ερευνών από την Άγκυρα και ένα θερμό επεισόδιο.

«Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος μεταβαίνει εκτάκτως στο Κάιρο για την υπογραφή μιας τόσο σημαντικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, ασφαλώς και δεν θα ζητήσει την προέγκριση του Βερολίνου, της Ουάσιγκτον, του Παρισιού, έστω και αν είχε τον απαιτούμενο χρόνο», σημειώνει με νόημα ο κ. Μαλλιάς, προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι για την σύγκρουση με τους γείτονες, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και δύναμη».

Σχετικά με την στάση της Γερμανίας αναφέρεται στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την σύνοδο του Ιανουαρίου για την Λιβύη, λέγοντας ότι δημιούργησε ένα άσχημο σε βάρος μας τετελεσμένο, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο φέρει κι αυτό το δικό του μερίδιο ευθύνης για όσα εξελίσσονται σήμερα όσον αφορά τις προκλήσεις κατά Ελλάδας- Κύπρου, τις οποίες πυροδότησε το τουρκο-λιβυικό μνημόνιο. Χαρακτηρίζει ιστορική την συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς εξυπηρετεί τόσο το δικό μας, όσο και το συμφέρον του Καϊρου, στην πλέον κρίσιμη συγκυρία για την διαμόρφωση των νέων συνθηκών ισορροπίας, ανταγωνισμού, συνεργασίας και συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρω-Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Κρίνοντας από την αντίδραση της Τουρκίας στην συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι πολύ πιθανό τις αμέσως προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, αυτή να επιχειρήσει κλιμάκωση της έντασης, επιδιώκοντας ακόμη και ένα θερμό επεισόδιο. Ποια η γνώμη σας;

Ας μην εγκλωβιστούμε στην λογική του «θερμού επεισοδίου». Η Τουρκία έχει δείξει και επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν την ενδιαφέρει η σταθερότητα, η ειρήνη και η καλή γειτονία. Είναι χώρα που ως πολιτική έχει να δημιουργεί εχθρούς. Εχθροί της Τουρκίας χαρακτηρίζονται οι πολιτικοί αντίπαλοι του κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό, εχθροί της Τουρκίας και οι γείτονές της. Σχεδόν στο σύνολό τους…Πώς, γιατί ; Θυμίζω λοιπόν ότι από το 1974, η Τουρκία παράνομα κατέχει το 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σήμερα «σταθμεύουν» 35.000 στρατεύματα κατοχής, με βαρύ επιθετικό εξοπλισμό τα τελευταία χρόνια .Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( Συμβούλιο της Ευρώπης ) είχε προ πολλών ετών με μία Έκθεση –καταπέλτη καταδικάσει τις «ωμότητες» των τούρκων στρατιωτών. Η επίκαιρη σήμερα ειδικά αυτή έκθεση δεν αξιοποιείται πλέον. Επίσης είναι σε οιονεί εμπόλεμη κατάσταση με την Αρμενία. Η Τουρκία εισβάλλει ή βομβαρδίζει κατά το δοκούν, παραβιάζοντας και αυτή με τη σειρά της την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας ενώ ταυτόχρονα εδώ και 30 χρόνια τακτικά επιχειρεί στο Ιράκ.

Θεώρησα χρήσιμη την εισαγωγή αυτή. Η θέση μου σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα είναι γνωστή και σταθερή και καταγεγραμμένη εδώ και χρόνια. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για μία ισορροπία στις σχέσεις της με την Ελλάδα που να βασίζεται στο Δίκαιο. Δεν ενδιαφέρεται για την εξεύρεση νέου υψηλότερου σημείου ισορροπίας των σχέσεων μας που θα βασίζονται στις Διεθνείς Συμβάσεις και Συνθήκες, στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ(Απόφαση Σ.Α. 395 /25 Αυγούστου 1976 για το Αιγαίο).
Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube