Weather Icon
Εξοπλισμοί , Πολιτική 31 Αυγούστου 2020

Αυτά είναι καλά νέα! Αύξηση των κονδυλίων για την εθνική άμυνα προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Αυτά είναι καλά νέα! Αύξηση των κονδυλίων για την εθνική άμυνα προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα προανήγγειλε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα νέα κονδύλια για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας μας, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων αναμένονται ακόμη και μέσα στο 2020.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό ώστε να στηρίξουμε τις επιλογές της κυβέρνησης στο πεδίο των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έχει να κάνει μόνο με εξοπλιστικά προγράμματα, έχει να κάνει με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κάτι το οποίο ξετυλίγεται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, ξεκινώντας αν είναι εφικτό από το 2020», είπε. Συνέχισε λέγοντας πως οι όποιες κατευθύνσεις κονδυλίων θα εξαρτηθούν από τις εντολές που θα λάβει το ΥΠΟΙΚ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Θα αξιοποιηθούν οι πόροι από τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε στη διάθεσή μας. Κάποια στιγμή θα βγούμε και στις αγορές», είπε εν συνεχεία. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε, οι επιλογές είναι συλλογικές», κατέληξε.

Περαιτέρω, πηγές με γνώση των συζητήσεων εξηγούσαν πως τα κονδύλια αυτά θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας τοποθετήθηκε επίσης και για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, το οποίο και παρουσίασε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα έσοδα του Προϋπολογισμού εμφανίζουν μικρότερη μείωση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ ειδικά για τον Αύγουστο είπε πως είναι εντός ή λίγο υψηλότερα από τους επικαιροποιημένους στόχους, λόγω και των παρατάσεων στις προθεσμίες και της καταβολής δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος. Επανέλαβε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στο ύψος των 34,5- 35 δισ. ευρώ, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Παρασκευή για το ύψος της ύφεσης το β’ τρίμηνο εφέτος. Πρόσθεσε, πάντως, ότι σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες, το ύψος της ύφεσης δεν απέχει από το βασικό σενάριο του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τη χώρα μας – ενώ επί τα χείρω για άλλες – «και άρα κάτι καλό κάνουμε».

Ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου έναν τρίτο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για τον Σεπτέμβριο, με βάση και τα στοιχεία για τους τζίρους του Αυγούστου και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο. Επανέλαβε δε, ότι οι συσσωρευμένες οφειλές λόγω της πανδημίας, θα μπορούν να εξοφλούνται μετά από τον Απρίλιο 2021 είτε σε 12 (άτοκες) είτε σε 24 (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε του προγράμματος «γέφυρα» και της «2ης ευκαιρίας» για τους δανειολήπτες, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει ενιαίο και απλό θεσμικό πλαίσιο για τα συνολικά χρέη ύψους 234 δισ. ευρώ, σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Είπε δε, ότι έως τώρα έχουν ήδη καταθέσει αίτηση 48.000 νοικοκυριά (ενήμεροι και μη ενήμεροι δανειολήπτες) για κρατική επιδότηση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube