REAL TIME |

Weather Icon

Υπό συνεχή παρακολούθηση ο Τουρκικός στόλος – Άμεσα αντανακλαστικά σε κάθε κίνηση της Άγκυρας μετά τον βομβαρδισμό τουρκικών στόχων στη Λιβύη

Υπό συνεχή παρακολούθηση ο Τουρκικός στόλος – Άμεσα αντανακλαστικά σε κάθε κίνηση της Άγκυρας μετά τον βομβαρδισμό τουρκικών στόχων στη Λιβύη

Η αντίδραση της Άγκυρας έπειτα από το σοκ στην αεροπορική βάση Αl Watiya αλλά και το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να μεταφέρει την ένταση και σε άλλη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του Ελληνικού επιτελείου.

Στις νευρικές κινήσεις των γειτόνων αμέσως μετά το «χαστούκι» στη Λιβύη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξαν άμεσα αντανακλαστικά με το Πολεμικό Ναυτικό να «φορτώνει» με επιπλέον πλοία κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές και την Πολεμική Αεροπορία να τίθεται σε αυξημένη επιφυλακή.

Η Αθήνα και το Γενικό Επιτελείο παρακολουθούν πλέον στενά κάθε Τουρκική κίνηση σε ξηρά και κυρίως αέρα και θάλασσα με δεδομένο ότι οι γείτονες έχουν ανοίξει τη «βεντάλια» της δράσης τους αλλά και των διεκδικήσεών τους σχεδόν στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου από την Λιβύη έως το Βορειοανατολικό Αιγαίο και από την Κρήτη έως και την Κύπρο.

Τα Ελληνικά αντανακλαστικά αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά ακαριαία με το ΓΕΕΘΑ να διαθέτει πλήρη εικόνα των Τουρκικών κινήσεων πλοίων και μαχητικών έπειτα από την αύξηση του αριθμού Μονάδων στους Τουρκικούς ναυστάθμους του Αιγαίου αλλά και την κινητικότητα σε στρατιωτικά αεροδρόμια των γειτόνων. Αν και όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα ψάχνει αντίδραση στο «στραπάτσο» που δέχτηκε στη Λιβύη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να επιδείξουν αυξημένη εγρήγορση και άμεσα αντανακλαστικά.

Οι συμβολικές navtex για ασκήσεις του Τουρκικού ναυτικού Νότια της Κρήτης έως σχεδόν τις ακτές της Λιβύης στις οποίες οι γείτονες έδωσαν για μια ακόμη φορά συμβολικά ονόματα Τούρκων ναυάρχων όπως CAKABEY, TURGUTREIS και BARBAROS δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα αφού σε αυτές τις περιοχές κινήθηκε μόνο μια Τουρκική φρεγάτα και αυτή με ρότα προς τις Λιβυκές ακτές. Εκεί όπου παραμένουν ακόμη τέσσερις Τουρκικές φρεγάτες και ένα πλοίο υποστήριξης. Μετά όμως από το σοκ στην Al Watiya κάθε Τουρκικό στρατιωτικό μέσο στην περιοχή αποτελεί και εν δυνάμει στόχο ειδικά αν συμμετέχει σε επιχειρήσεις κάτι που γνωρίζουν πλέον καλά οι γείτονες.

Τα σχέδια όμως της Άγκυρας στην κυρίως σε θαλάσσιες ζώνες Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων παραμένουν άγνωστα γεγονός που υποχρεώνει την Αθήνα να παρακολουθεί ακόμα και τις κινήσεις μεμονωμένων πλοίων ειδικά όταν πλέουν στις περιοχές στις οποίες η Άγκυρα εγείρει δικαιώματα.

Οι ετοιμότητες πλέον του Πολεμικού Ναυτικού προσομοιάζουν με τα Readiness της Πολεμικής Αεροπορίας και πέρα από τα πλοία επιφυλακής, Μονάδες του Στόλου βρίσκονται σε εγρήγορση αναμένοντας εντολές για να λύσουν κάβους άμεσα και να κατευθυνθούν σε ‘’θερμές’’ περιοχές. Ο στόχος είναι να φτάνει συνεχώς το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι Ελληνικές Δυνάμεις βρίσκονται παντού και κάθε Τουρκικό πλοίο σε Αιγαίο και σε περιοχές ενδιαφέροντος θα νιώθει συνεχώς την ‘’καυτή ανάσα ‘’ του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε προκλητική συνέντευξή του στο BBC ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ δεν αρκέστηκε αυτή τη φορά στις γνωστές θέσεις περί αποστρατικοποίησης ακριτικών Ελληνικών νησιών αλλά υιοθετώντας ακραία ρητορική έκανε ουσιαστικά λόγο για αμφισβητούμενα νησιά στο Αιγαίο τα οποία έχει καταλάβει η Ελλάδα. Υιοθετεί δηλαδή την εθνικιστική γραμμή ακραίων κύκλων της χώρας του την ώρα που η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί διάλογο αλλά όχι υπό το καθεστώς απειλών και διαμηνύει ότι η Άγκυρα είναι αυτή που κλείνει τους διαύλους και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια για συνεννόηση κρατώντας ψηλά την ένταση.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube