Weather Icon

“Ξεζουμίζει” τη Λιβύη ο Ερντογάν: Λίβυος τραπεζίτης κατέθεσε δισ. δολάρια στην Τουρκία

“Ξεζουμίζει” τη Λιβύη ο Ερντογάν: Λίβυος τραπεζίτης κατέθεσε δισ. δολάρια στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων ρευστότητας στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης (CBL), Ramzi al-Agha, δήλωσε ότι η συνάντηση μεταξύ του Διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης Siddiq al-Kabir και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,παραβίασε το διακρατικό πρωτόκολλο που υπαγορεύει τουλάχιστον στον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Fayez al-Sarraj, να ήταν και αυτός παρόν στην συνάντηση.

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Arabiya.net χθες, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Ρευστότητας στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης (CBL), Ράτζι αλ-Άγκας υποστήριξε ότι ο Ερντογάν ήθελε να δείξει ότι μπορεί να συναντηθεί μονομερώς με οποιονδήποτε αξιωματούχο της Λιβύης, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρωτόκολλο ή επίσημη αντιπροσωπεία κατά παράβαση του Λιβυκού νόμου.

«Αυτή η συνάντηση ήταν περίεργη και ασυνήθιστη, ειδικά δεδομένου ότι ο νόμος 2 του 2001 ορίζει ότι οι επικοινωνίες μεταξύ οποιωνδήποτε διοικητικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στη χώρα με οποιαδήποτε εξωτερική οντότητα, θα πρέπει να γίνονται μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών» πρόσθεσε ο al-Agha.

Ο Λίβυος κεντρικός τραπεζίτης Siddik al-Kabir, ο οποίος αναφέρεται στο κοινοβούλιο της Λιβύης, θα έπρεπε να είχε παρευρεθεί στη συνάντηση με τον αρχηγό του κράτους ή της κυβέρνησης, παρουσία του υπουργού Οικονομικών.

Ο Siddiq al-Kabir, άλλαξε τις δραστηριότητες για τη διαχείριση χρηματοοικονομικών αποθεμάτων και δημιούργησε ένα σύνολο τετραετών άτοκων προθεσμιακών καταθέσεων αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που κατατέθηκαν εξ ολοκλήρου στην Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT).

“Αυτές οι καταθέσεις, βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Sarraj και Ερντογάν, θα παραμείνουν στις τουρκικές τράπεζες για 4 χρόνια χωρίς τόκους ή κόστος για τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας και την προστασία της τουρκικής οικονομίας”, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Ρευστότητας της CBL.

Ο Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, Σιντίνκ Αλ-Καμπίρ συναντήθηκε επίσης και με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή.

Ο Al-Agha επέστησε την προσοχή ότι έχουμε πολλές χρηματοπιστωτικές πιστώσεις σε τουρκικές τράπεζες με την μεταφορά κεφαλαίων και καταθέσεων από τη Λιβύη σε τουρκικά ιδρύματα, τονίζοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα αρκετές πράξεις αυτού του τύπου προς το σκοπό αυτό.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, Ρωσία και Τουρκία αύξησαν πρόσφατα τις πτήσεις τους προς τη Λιβύη εν μέσω μιας μεγάλης στρατιωτικής συγκέντρωσης δυνάμεων κατά μήκος της Σύρτης.

Σύμφωνα με δεδομένα, τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία έχουν αποστείλει μεταγωγικά αεροσκάφη, πιθανώς γεμάτα με όπλα, στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, καθώς η Μόσχα συνεχίζει την υποστήριξή της στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) και η Τουρκία στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου «Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι προειδοποίησε πριν από δέκα ημέρες ότι εάν οι δυνάμεις της Τριπόλεως που υποστηρίζονται από την Τουρκία προελάσουν προς τη Σύρτη και την Αλ-Τζούφρα, η χώρα του θα έχει την απαιτούμενη «διεθνή νομιμότητα» για να παρέμβει στη γειτονική χώρα.

Σε απάντηση στις προειδοποιήσεις του Al-Sisi, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση του λαού της Λιβύης.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν εμπλακεί σε μια σειρά διαφορών στο λιβυκό έδαφος. Ωστόσο, οι προθέσεις της Άγκυρας να διενεργήσει εξορύξεις κοντά στην Κύπρο και η παρέμβασή της στη Λιβύη οδήγησαν το Κάιρο να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα μεσογειακά έθνη όπως η Ελλάδα, απειλώντας τα τουρκικά σχέδια.

Ο Ερντογάν υφαρπάζει ό,τι μπορεί από όπου μπορεί διενεργώντας ως νέος Σουλτάνος στην περιοχή της Μεσογείου και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής.

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube