Weather Icon
Ελλάδα , Εξοπλισμοί , ΗΠΑ 28 Ιουλίου 2020

Βlack Hornet Nano Spy Drone: Ο ακρογωνιαίος λίθος των τεχνολογιών παρακολούθησης και ανίχνευσης στόχου

Βlack Hornet Nano Spy Drone: Ο ακρογωνιαίος λίθος των τεχνολογιών παρακολούθησης και ανίχνευσης στόχου

Το PD-100 Black Hornet είναι ένα μικροσκοπικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που αναπτύχθηκε από την Flir Systems. Το Black Hornet UAV επιτρέπει στα οπλισμένα στρατεύματα να κατασκοπεύουν πιθανές απειλές. Το μικρό, τηλεχειριζόμενο στροφείο βοηθά στην παροχή πλήρους εικόνας μάχης στους στρατιώτες της πρώτης γραμμής.

Το Black Hornet προσφέρει υποστήριξη πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στις ένοπλες δυνάμεις σε κρίσιμες  επιχειρήσεις. Το UAV παρέχει πρόσβαση σε απομακρυσμένες τοποθεσίες και παρέχει επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης.

Η ανάπτυξη του Black Hornet ξεκίνησε από την Prox Dynamics τον Απρίλιο του 2008. Το drone πέρασε από αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις και όλα τα είδη δοκιμών πριν εισέλθει σε σειριακή φάση παραγωγής στις αρχές του 2012.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέθεσε σύμβαση 31 εκατομμυρίων δολαρίων στην Prox Dynamics μέσω της Marlborough Communications για την παράδοση 160 μονάδων Black Hornets για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Το Black Hornet αναπτύσσεται στο Αφγανιστάν για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις επιτήρησης των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το UAV είναι επίσης σε υπηρεσία με τις δυνάμεις ασφαλείας αρκετών άλλων χωρών όπως του Ισραήλ.

Το drone εκπαιδεύτηκε με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε εκδήλωση το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η Fflir ξεκίνησε το νανο-UAV της επόμενης γενιάς Black Hornet 3 τον Ιούνιο του 2018. Τον Ιανουάριο του 2019 έλαβε αρχικό συμβόλαιο 39,7 εκατομμυρίων δολαρίων για το Black Hornet 3, το οποίο ακολουθήθηκε από συμβόλαιο 20,6 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση των Προσωπικών Συστημάτων Αναγνώρισης Black Hornet 3 (PRS).

Οι παραδόσεις των μονάδων Black Hornet 3 PRS αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2020 για να υποστηρίξουν τη διμοιρία του αμερικανικού στρατού και τις μικρές δυνατότητες επιτήρησης και αναγνώρισης σε επίπεδο μονάδας.

Το Black Hornet έχει σχεδιαστεί για εύκολη μεταφορά και ολόκληρο το σύστημα χωράει στην τσέπη ενός στρατιώτη. Ένας στρατιώτης μπορεί να μεταφέρει ολόκληρο το σύστημα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων PD-100 Black Hornet μαζί με τον εξοπλισμό του.

Οι εξαιρετικά συμπαγείς διαστάσεις του Black Hornet επιτρέπουν στον χειριστή να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά σε περιοχές με συμφόρηση και έντονες απειλές. Το σύστημα παράγει σχεδόν αμελητέο θόρυβο, καθιστώντας το αεροσκάφος κρυφό και επαναχρησιμοποιήσιμο. Το μικρό UAV είναι άμεσα διαθέσιμο για πτήση και χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για την απογείωση.

Το Black Hornet 3 έχει βάρος 32gm και παρέχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά, όπως τη δυνατότητα πτήσης σε περιβάλλοντα χωρίς GPS.

Το Black Hornet εγκαθίσταται με μια κατευθυνόμενη κάμερα ηλεκτρο-οπτικών (EO) ικανή να παράγει φωτογραφίες, καθώς και ζωντανά βίντεο που εμφανίζονται σε μια συσκευή χειρός. Η κάμερα μπορεί να μεγεθυνθεί για σαφέστερη εικόνα χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια του σταθμού βάσης.

Το αυτόματο πιλοτικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο επί του Black Hornet επιτρέπει στον χειριστή να χειρίζεται το drone με δύο τρόπους. Το drone μπορεί είτε να λειτουργήσει άμεσα είτε μπορεί να προγραμματιστεί για να περάσει από μια προκαθορισμένη διαδρομή χρησιμοποιώντας το σύστημα GPS εγκατεστημένο στο εσωτερικό. Η σύνδεση ψηφιακών δεδομένων επιτρέπει στον χειριστή να ελέγχει το UAV εντός της οπτικής γραμμής των 1.000 μ.

Η οικογένεια νανο-UAVs, νανο-drones αποτελεί την αιχμή του δόρατος των συστημάτων επιτήρησης-αναγνώρισης-στοχοποίησης-επεξεργασίας στόχου των τακτικών μονάδων μάχης. Μπορούν να διεισδύσουν ακόμα και σε περιβάλλον με μικρές προς μέτριες ικανότητες jamming και να μεταδώσουν live δεδομένα από το πεδίο παρακολούθησης. Σε ένα περιβάλλον σαν του Αιγαίου όπου η έγκυρη πληροφορία διαδραματίζει καίριο ρόλο (δεδομένου ενός ενιαίου συστήματος θαλάσσιας-χερσαίας επιτήρησης) τέτοιες συσκευές θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο ακόμα και στα χέρια μονάδων Εθνοφυλακής.

Χωριανόπουλος Άγγελος

Με πληροφορίες από: army-technology, thedrive, defensenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube