REAL TIME |

Weather Icon

Βερολίνο κατά Άγκυρας – Δεν βοηθούν την αποκλιμάκωση οι γεωτρήσεις στην Κύπρο – Ουδέν σχόλιο για την τριμερή

Βερολίνο κατά Άγκυρας – Δεν βοηθούν την αποκλιμάκωση οι γεωτρήσεις στην Κύπρο – Ουδέν σχόλιο για την τριμερή

Μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει στο Βερολίνο στον απόηχο της αναγγελίας γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, το Βερολίνο, χαρακτηρίζει λάθος μήνυμα την χθεσινή ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

Ουδέν σχόλιο για την τριμερή
Την ίδια ώρα ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί τριμερούς συνάντησης εκπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας στο Βερολίνο. «Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε ενδεχόμενες συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας της Καγκελαρίας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ ερωτηθείς για το θέμα, ενώ δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες και για την τηλεφωνική συνομιλία της Μέρκελ με τον Μητσοτάκη. Ο κ. Ζάιμπερτ άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα της Τουρκίας να τεθεί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο, με κεντρικό θέμα, όπως τόνισε, το ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» και το Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ήδη γράψει το NEWPOST, η τριμερής συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το β´ εξάμηνο του 2020. Το ραντεβού ήταν αρχικά μεταξύ του συμβούλου Εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ Γιαν Χέκερ και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένης Σουρανή και με πρόταση του Χέκερ προσκλήθηκε και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

«Περιμένουμε θετικό μήνυμα αποκλιμάκωσης»
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπούργκερ για το υπουργείο Εξωτερικών, το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας συζητήθηκε διεξοδικά στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, το οποίο έδωσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ την εντολή για συνομιλίες με την Τουρκία. «Έχουμε σαφείς προσδοκίες από την Τουρκία. Κυρίως περιμένουμε θετικό μήνυμα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το χθεσινό μήνυμα, με την ανακοίνωση της παράτασης των γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου, ήταν σίγουρα το λάθος μήνυμα», τόνισε ο κ. Μπούργκερ, ενώ και ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι ο αρμόδιος της Ε.Ε. για το ζήτημα είναι ο κ. Μπορέλ, ο οποίος ασχολείται με αυτό εντατικά, σε συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών. «Εγώ όμως δεν μπορώ να δώσω περαιτέρω πληροφορίες από την Καγκελαρία σχετικά με επαφές και συνομιλίες οι οποίες είναι απολύτως φυσιολογικές», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube