Weather Icon

Τρεισήμισι ώρες βασάνιζε η τουρκική αστυνομία Κούρδισσα Δήμαρχο στο ίδιο της το σπίτι κατόπιν εφόδου με άγρια σκυλιά

Τρεισήμισι ώρες βασάνιζε η τουρκική αστυνομία Κούρδισσα Δήμαρχο στο ίδιο της το σπίτι κατόπιν εφόδου με άγρια σκυλιά

Σύμφωνα με δήλωση της Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) σε συνέντευξη τύπου, η καθαιρεθείσα Δήμαρχος, Ροζμπίν Τσετίν, του Δήμου Εντρεμίτ της Επαρχίας Βαν δέχθηκε επίθεση από σκυλιά της αστυνομίας και βασανίστηκε στο ίδιο της το σπίτι στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ που βρίσκεται νότιο-ανατολικά της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου στις 26 Ιουνίου 2020. Σημειωτέον ότι η Τσετίν είναι μέλος της τοπικής οργάνωσης του HDP.

«Δύο σκύλοι της αστυνομίας αφέθηκαν λυτοί και επιτέθηκαν στην Τσετίν πριν οι αστυνομικοί εισβάλλουν στην οικία της. Τα σκυλιά δάγκωσαν και τα δύο πόδια της και ξέσκισαν τη σάρκα της. Σύμφωνα με ιατροδικαστική έκθεση, υπάρχει σημάδι μπότας στη μέση της, το χείλος της έχει σκιστεί, υπάρχουν πολλαπλοί τραυματισμοί στα χέρια και στο υπόλοιπο σώμα της»: ανέφερε η Μπεστάς και συμπλήρωσε ότι η Τσετίν ήταν μόνη στο σπίτι της κατά τη διάρκεια της επιδρομής της αστυνομίας και τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν για τρεισήμισι ώρες. Επίσης, η αστυνομία εμπόδισε το δικηγόρο της Τσετίν να εισέλθει στο χώρο.

Η Μεράλ Ντανίς Μπεστάς ισχυρίστηκε ότι η επίθεση εναντίον της Ροζμπίν Τσετίν οργανώθηκε σκόπιμα από την αστυνομία και ακόμη δήλωσε: «Πρέπει να την συνέλαβε η αντιτρομοκρατική αλλά συνοδευόταν από ομάδα των ειδικών επιχειρήσεων. Μάθαμε ότι η αστυνομία μίλησε με όλους τους κατοίκους του διαμερίσματος και τους προειδοποίησε να μην βγουν έξω ή να μην έχουν καμία επικοινωνία εκτός οικίας. Απειλήθηκαν».

Υπήρξαν παρόμοιοι ισχυρισμοί για την αστυνομία του Ντιγιαρμπακίρ μετά από επιδρομή σε μία οικία στις 31 Μαΐου 2020, που αποτελούσε μέρος επιχείρησης για τον εντοπισμό υπόπτου για δολοφονία αστυνομικού. Τα δύο θύματα κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι άφησαν τα σκυλιά να τους επιτεθούν κατά τη διάρκεια της εφόδου.

Η Αϊσέ Ακάρ Μπασαράν, εκπρόσωπος της Συνέλευσης των Γυναικών του HDP, δήλωσε ότι η Ροζμπίν Τσετίν κακοποιήθηκε και σεξουαλικά από την αστυνομία. Την έγδυσαν, αφήνοντάς την μισόγυμνη και με τα μάτια της δεμένα την φωτογράφιζαν. Η Μπεστάς ρώτησε: «Τί θα κάνετε με αυτές τις φωτογραφίες; Πού θα τις δημοσιεύσετε; Σε ποιο τρολ των κοινωνικών μέσων δικτύωσης θα τις δώσετε»;

Η αστυνομία του Ντιγιαρμπακίρ με δήλωσή της αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς: «Ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος κράτησε την ύποπτη από το δεξί της πόδι και την εμπόδισε να ξεφύγει όταν εκείνη προσπάθησε να πηδήξει από την μπαλκονόπορτα. Για να μη βλάψει  τον εαυτό της αλλά και τους αστυνομικούς, η ύποπτη συνελήφθη υπό συνθήκες αυξανόμενης χρήσης βίας».

Ο δικηγορικός σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ έβγαλε δελτίο τύπου όπου καταδικάζει την κακοποίηση και τα βασανιστήρια εναντίον της Ροζμπίν Τσετίν και είπε ότι θα υποβάλει επίσημη καταγγελία εναντίον των δραστών και εκείνων που τους κρύβουν.

Οι βουλευτές του HDP έχουν υποβάλει επερωτήσεις σχετικά με το περιστατικό στον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Οι βουλευτές ρώτησαν εάν δόθηκε εντολή στην αστυνομία για την επίθεση στην Ροζμπίν Τσετίν  με σκοπό τον εκφοβισμό του λαού και αν διεξήχθησαν έρευνες σχετικά με το συμβάν.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://stockholmcf.org/ousted-kurdish-mayor-attacked-by-police-dogs-tortured-in-her-home-for-35-hours/

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube