REAL TIME |

Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ , Τουρκία 30 Ιουλίου 2020

Τουρκικό θράσος! Ζητά και τα ρέστα από τον ΟΗΕ η τουρκική πλευρά

Τουρκικό θράσος! Ζητά και τα ρέστα από τον ΟΗΕ η τουρκική πλευρά

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Παραπονούμενη βγήκε, για άλλη μια φορά, η τουρκική πλευρά (Τουρκία και κατοχικό καθεστώς) για το περιεχόμενο του ψηφίσματος 2537 και ζητά και τα… ρέστα από τα Ηνωμένα Έθνη. Αποτελεί πλέον πάγια τακτική της τουρκικής πλευράς μετά από κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εμφανίζεται παραπονούμενη και να δυσφορεί. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αποτυγχάνει να προωθήσει τους στόχους τους όπως είναι η αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος ως ισότιμη οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως το ψήφισμα και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αντίκειται στους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ καθότι δεν λήφθηκε η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Σύμφωνα με τη θέση της Άγκυρας θα πρέπει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να προβεί σε νομική συμφωνία με τις «τουρκοκυπριακές αρχές» σχετικά με την παρουσία τους στο νησί. Προχωρά δε ένα βήμα πιο πέρα, ότι ένας από τους λόγους που συνεχίζονται οι δραστηριότητες στο νησί είναι η προσέγγιση καλών προθέσεων των «αρχών» το κατοχικού καθεστώτος. 

Από πλευράς κατοχικού καθεστώτος, εμφανίστηκε δυσαρεστημένο από το περιεχόμενο του ψηφίσματος και το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» αναφέρεται επίσης στο ότι τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα «με την καλή πρόθεση και ανοχή της ‘τδβΚ’». Προειδοποιεί τα Ηνωμένα Έθνη πως εάν συνεχίσουν να επιμένουν σε αυτή τους τη στάση είναι αναπόφευκτο ότι θα αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους. 

Τουρκία και κατοχικό καθεστώς διαμηνύουν πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά, ως ίσος εταίρος στο νησί, είναι έτοιμη να κάνει όλα τα βήματα προς τη συνεργασία, διπλωματία και διάλογο για σταθερότητα και ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή». 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται εκτενώς στην τοποθέτηση του κατοχικού καθεστώτος το οποίο δηλώνει μη ικανοποιημένο από το ψήφισμα. Το κατοχικό καθεστώς κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη ότι συνεχίζει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να «διστάζει να προβεί σε αποφασιστικές διαπιστώσεις, που θα οδηγούσαν σε ορθά και θετικά αποτελέσματα στο νησί και την περιοχή και αποφεύγει να κάνει βήματα εξαιτίας πολιτικών λόγων». 

Η λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος προσπαθεί να περάσει την ιδέα του διαλόγου όχι σε επίπεδο κοινοτήτων αλλά «ισότιμων οντοτήτων». Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται: 

«Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ειλικρινές όταν κάνει έκκληση για μείωση της έντασης, θα ήταν επιτακτικό να κάνει άμεσα βήματα για να μειώσει την αρνητική κλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να καλέσει σε διάλογο, διπλωματία και συνεργασία, εξαλείφοντας τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ τους, δημιουργώντας αλληλεξάρτηση στις δύο πλευρές στο νησί.

Δεν είναι κατανοητή η μη συμπερίληψη, όπως πρέπει, στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η έμφαση που δίνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις τελευταίες του εκθέσεις σχετικά με τις εκκλήσεις για συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές σε θέματα όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, η αστυνόμευση κ.α. Με αυτή την στάση, το Συμβούλιο Ασφαλείας προετοιμάζει το έδαφος για να καλύψει τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, που αποφεύγει επίμονα τη συνεργασία με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Είναι μεγάλη αντίθεση το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, που προβλέπει την εγκαθίδρυση μηχανισμού στρατιωτικής συνεργασίας που δεν συνάδει με τις ανάγκες και τις πραγματικότητες του νησιού, δεν προνοεί τη συνεργασία σε θέματα, όπως το εμπόριο, τον τουρισμό, τους υδρογονάνθρακες, που θα εξασφαλίσει την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο λαών και αρχών».

Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να φορτώσει την ευθύνη για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία παραγνωρίζοντας τους ακριβείς λόγους για τους οποίους είχαν ληφθεί οι συγκεκριμένες αποφάσεις: «στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν περικλείει τα εμπόδια, που εφαρμόζονται στις εισόδους και εξόδους από τον νότο στην ‘τδβΚ’ και έχουν στόχο στην αποδυνάμωση της οικονομίας και του τουρισμού των Τουρκοκυπρίων, καθώς παραβιάζουν και την ελευθερία της διακίνησης». 

Επιπρόσθετα, ισχυρίζεται: «Είναι ανεξήγητο ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αγγίζεται αυτό το θέμα, που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο λαών και δεν κάνει έκκληση να τερματιστεί άμεσα αυτή η ανασχετική πρακτική. Η παράγραφος σχετικά με την ελευθερία διακίνησης της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί απέχει, δυστυχώς, πόρρω, αυτή την φορά από το να προβάλλει τις πραγματικότητες. Είναι κατανοητό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει να αποπροσανατολίζεται στα σχετικά θέματα. Για αυτό το θέμα, έχουν καταχωρηθεί οι ενστάσεις μας σχετικά με τις πραγματικότητες στο πεδίο».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από δικής του πλευράς διερωτάται γιατί ενώ το ΣΑ ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, αγνοεί το ζήτημα του δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων ως ένα πεδίο συνεργασίας. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «με την ίδια αντίληψη, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός άμεσης επαφής μεταξύ των στρατιωτικών αρχών -όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου- μεταξύ της ‘διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας της τδβκ’ και της αντίστοιχης των Ε/Κ».

Τέλος υποστηρίζει πως «το κύριο εμπόδιο για την αδυναμία δημιουργίας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι η ανησυχία της ε/κ πλευράς για αναγνώριση της τ/κ πλευράς ή με άλλα λόγια για αποδοχή της ως ίσο εταίρο» και ότι «αυτή η νοοτροπία της ε/κ πλευράς είναι η αιτία που οι προσπάθειες για λύση δεν καρποφόρησαν εδώ και πενήντα χρόνια».

Τα σχόλια της Κυβέρνησης 

Από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Σεντώνας, είπε ότι «υπάρχουν θετικά στοιχεία στο συγκεκριμένο ψήφισμα, μεταξύ άλλων ότι επιβεβαιώνονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρονται στη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος, αναφέρονται τα ψηφίσματα σε σχέση με την Αμμόχωστο και καταγράφεται η ανάγκη σεβασμού τους κυρίως από μέρους της Τουρκίας αλλά και των κύκλων στα κατεχόμενα που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα».  

Ερωτηθείς κατά πόσο προβληματίζει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σεντώνας είπε ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβάνεται έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Α. Μεσόγειο και η Κυβέρνηση αξιολογεί ότι με αυτό τον τρόπο αποστέλλεται ένα μήνυμα προς την Τουρκία.

philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube