Weather Icon
Ισλάμ , Τουρκία 30 Ιουλίου 2020

Τουρκικό περιοδικό καλεί τον κόσμο σε ανασύσταση του Χαλιφάτου

Τουρκικό περιοδικό καλεί τον κόσμο σε ανασύσταση του Χαλιφάτου

Ο Τουρκικός δικηγορικός σύλλογος έχει καταθέσει ποινική καταγγελία εναντίον του φιλοϊσλαμικού περιοδικού Γκέρτσεκ Χαγιάτ για υποκίνηση μίσους. Το περιοδικό  κάλεσε για ένοπλη εξέγερση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε το RT News.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Άγκυρας ζήτησε από τους κυβερνητικούς εισαγγελείς να ερευνήσουν τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Κεμάλ Οζέρ, και τον αρθρογράφο Αμπντουραχμάν Ντιλιπάκ, υποστηρίζοντας ότι η ριζοσπαστική εφημερίδα τους κάλεσε την αναβίωση του ισλαμικού χαλιφάτου.

Ο Γκέρτσεκ Χαγιάτ, ο οποίος ανήκει και τελεί υπό τη διαχείριση της φιλοκυβερνητικής ομάδας μέσων ενημέρωσης Yeni Safak, δημοσίευσε τη Δευτέρα μια κόκκινη σημαία χαλιφάτου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία έγραφε: “Συγκεντρωθείτε για το χαλιφάτο. Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εσύ, ποιος;”

Το RT News σημειώνει πως το χαλιφάτο αποτελεί μορφή κράτους “αφιερωμένο στην αιτία του Ισλάμ, που επιδιώκουν να είναι μια ενοποιητική και παγκόσμια δύναμη υπεράσπισης  για όλους τους μουσουλμάνους. Η λέξη είχε λάβει αφθονία αρνητικής προσοχής τον τελευταίο καιρό δεδομένου ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS) διεκδίκησε τον τίτλο για τον εαυτό της”.

“Ιστορικά, υπήρχαν τέσσερα μεγάλα χαλιφάτα, το τελευταίο είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η σύγχρονη Τουρκία ιδρύθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ στα ερείπια αυτού του τέταρτου χαλιφάτου ως μια σύγχρονη κοσμική δημοκρατία που είχε διώξει τους ξεπερασμένους θεσμούς του προκατόχου του”, ανέφερε το RT.

Το Gercek Hayat έχει λίγο περισσότερους από 10.000 αναγνώστες. Το εξώφυλλο του περιοδικού με τη σημαία του κόκκινου χαλιφάτου ήταν αρκετό για τον εκπρόσωπο τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, για να τουιτάρει μια απάντηση:

“Η Δημοκρατία της Τουρκίας αποτελεί ένα δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος που διέπεται από το κράτος δικαίου”, ανέφερε ο Τσελίκ σε tweet, αναφερόμενος στο πρώτο άρθρο του Τουρκικού συντάγματος.

“Είναι λάθος να δημιουργείται πολιτική πόλωση σχετικά με το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας. Η ανθυγιεινή συζήτηση και πόλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χθες για το πολιτικό μας καθεστώς δεν είναι στην ατζέντα της Τουρκίας”.

Ο Οζέρ, αρχισυντάκτης του περιοδικού, είπε ότι οι κριτικοί είχαν παρεξηγήσει το άρθρο του:

“Το ημερολόγιό μας απαιτεί οι χώρες του Ισλάμ να ενωθούν, ακριβώς όπως η Ευρώπη έχει ενωθεί και έχει δημιουργήσει μια ένωση. Η έκκλησή μας δεν έχει καμία σχέση με καμία χώρα”, ανέφερε.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών δεν θα τασσόντουσαν υπέρ της δημιουργίας ενός χαλιφάτου.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: southfront.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube