REAL TIME |

Weather Icon
Ισλάμ , Τουρκία 26 Ιουλίου 2020

Τουρκία: Από τα χέρια του Στρατού στα πλοκάμια της Diyanet

Τουρκία: Από τα χέρια του Στρατού στα πλοκάμια της Diyanet

«Είθε ο Αλλάχ να μας αξιώσει να παραμείνει η Αγία Σοφία τζαμί μέχρι την ημέρα της Αποκάλυψης»: Τάδε έφη στο κήρυγμά του κατά την πρώτη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της πανίσχυρης Diyanet, της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων, με την οποία ο Ερντογάν αντικατέστησε τις άλλοτε πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις. Και απλώνει τα πλοκάμια της στα Βαλκάνια…

Από τις 16 Ιουλίου, η Αγία Σοφία, με διάταγμα, βρίσκεται στα χέρια της Diyanet, μετά από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Εκείνη την ημέρα, στο Κόσοβο ξέσπασαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής τζαμιού στην Πρίστινα με τουρκική χρηματοδότηση και υπό την επίβλεψη της Diyanet!

Στην Τουρκία, το αντίπαλο δέος της πολιτικής εξουσίας ήταν πάντα ο Στρατός. Κανένας ηγέτης δεν μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή οποιοδήποτε σχέδιό του, αν δεν είχε την έγκριση των Ενόπλων Δυνάμεων. Κανείς δεν μπορούσε να αποκτήσει την απόλυτη δύναμη και κανείς δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι ελέγχει απόλυτα το στράτευμα. Η δαμόκλειος σπάθη του κρεμόταν πάντα πάνω από τα κεφάλια τους. Ο στρατός ήταν ο θεματοφύλακας του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ».

Είναι γνωστό και παλιό το ανέκδοτο: «Όταν στην Τουρκία μιλούν δια διάκριση των εξουσιών, εννοούν την διάκριση των εξουσιών ανάμεσα στον Στρατό, στην Αεροπορία, στο Ναυτικό και την Στρατοχωροφυλακή»…

Ο Ερντογάν το γνώριζε αυτό από την αρχή. Γνώριζε όμως επίσης πως στην αχανή και πολλών ταχυτήτων Τουρκία, ο «άλλος πόλος» είναι αναγκαίος.

Το πρόβλημά του ήταν πώς αυτός ο «άλλος πόλος» θα εξυπηρετούσε μόνο τις δικές του προσωπικές επιδιώξεις. Και αυτό δεν μπορούσε να το πετύχει με τον Στρατό, τον οποίο ο κεμαλισμός και η περιφρούρηση του κοσμικού κράτους διαπερνούσε από την κορυφή ως τα νύχια, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, δίκην ενός… κεμαλικού DNA.

Πιστός φρουρός του Ισλάμ

Μ’ αυτές τις σκέψεις φτάσαμε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Μιας απόπειρας για την οποία έχουν ειπωθεί και έχουν ακουστεί πολλά…

Και με την οποία στάθηκε δυνατόν να αντικατασταθεί ο άγρυπνος φρουρός του κοσμικού κράτους με έναν πιστό φρουρό του Ισλάμ, όργανο και εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν.

Εκείνη η απόπειρα έδωσε στον Ερντογάν το πρόσχημα για να διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας: Χιλιάδες συλλήψεις αξιωματικών, που συνεχίζονται τέσσερα χρόνια μετά, με την κατηγορία της συνεργασίας και της προσχώρησης στον γκιουλενισμό. Μόλις πρόσφατα, μέσα σε μια μόνο μέρα, συνελήφθησαν 400 αξιωματικοί – και δεν μιλάμε πια για στρατηγούς (απ’ αυτούς νάταν κι’ άλλοι). Μιλάμε για υπολοχαγούς και άλλα νεότερα στελέχη.

Στις δήθεν εκστρατείες του για την επικράτηση στα παλαιά εδάφη τος Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, ο Ερντογάν πολεμάει με νεαρούς μισθοφόρους, που υπογράφουν συμβόλαια των 2.000 δολαρίων τον μήνα για να ξεφύγουν από την προσφυγιά και την πείνα. Οι πιλότοι του είναι στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί.

Η δύναμή του είναι τώρα η Diyanet. Η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων που ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα από το κοσμικό κράτος και με διαφορετική αποστολή: Να ρυθμίζει τα θέματα του Ισλάμ εντός του κοσμικού κράτους και να αποτρέπει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Κράτος εν κράτει, παρεμβαίνει παντού

Όπως παλαιότερα ο Στρατός ήταν κράτος εν κράτει, έτσι τώρα κράτος εν κράτει είναι η Diyanet: Επεμβαίνει παντού με πλήρη κάλυψη από τον Ερντογάν. Εκδίδει ανακοινώσεις και οδηγίες για τα πάντα. Καταδικάζει την ομοφυλοφιλία, περιορίζει τα δικαιώματα των γυναικών – σε μια περίπτωση ανέφερε πως τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται από την ηλικία των 9 χρόνων! – έχει άποψη ακόμη και για την χρήση του… χαρτιού υγείας!

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube