REAL TIME |

Weather Icon
Ισλάμ , Ορθοδοξία , Τουρκία 2 Ιουλίου 2020

Το τουρκικό ΣτΕ αποφασίζει για την Αγιά Σοφιά

Το τουρκικό ΣτΕ αποφασίζει για την Αγιά Σοφιά

Εν μέσω πολυμέτωπων αντιδράσεων, αλλά και προειδοποιήσεων, το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει σήμερα αν θα αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου, είτε αυτή ληφθεί σήμερα, είτε λίγο αργότερα, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να την παρακάμψει.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τονίζει, πάντως, ότι σε περίπτωση θετικής εισήγησης, εικάζεται ότι στις 15 Ιουλίου, κατά την επέτειο τεσσάρων ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ζήτημα με σαφώς ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, καθώς θεωρείται το πρώτο καθοριστικό τεστ για τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας μετά την πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ετέθη στη συνομιλία των δύο ηγετών. Η Αγκυρα, πάντως, φέρεται να παραπέμπει στην επικείμενη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, όπως προκύπτει και από τις σχετικές κρούσεις που έγιναν και από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, σύμφωνα με αμερικανικές και γερμανικές πηγές.

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει την πίεση προς την τουρκική πλευρά, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου, σε συνέχεια ανάλογων τοποθετήσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις τελευταίες ημέρες.

Απαντώντας, πάντως, η Αγκυρα εξέφρασε την έκπληξή της για τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ εκείνων που είχαν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα, ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube